การศึกษาและพัฒนาภาชนะเก็บรักษาความร้อนอาหารจากใยกากมะพร้าว

Study and Development of temperature Controlled Pot from Waste Coconut Fiber

Authors

  • ณัฐิกา ลี้สกุล

Keywords:

กาบมะพร้าว, การออกแบบผลิตภัณฑ์, ภาชนะ, ภาชนะบรรจุอาหาร

Abstract

พลังงานถือเป็นหัวใจหลักในการพัฒนาประเทศ ซึ่งครอบคลุมวิถีชีวิตในทุกด้าน ความสำเร็จที่ขึ้นกับต้นทุนเสถียรภาพพลังงาน ปัญหามลพิษ และอุณหภูมิของโลกที่ร้อนขึ้น จากการใช้เชื้อเพลิงเป็นความจริงที่ทุกประเทศในโลกไม่อาจปฏิเสธได้พลังงานใดจะถูกนำมาใช้แทนพลังงานรูปแบบเดิมที่ใช้กันอยู่เมื่อถึงภาวะวิกฤติพลังงานจากน้ำมัน ก๊าซธรรมชาติ และถ่านหินหมดไปจากโลก เป็นคำถามที่ยิ่งใหญ่ของโลกที่จะต้องเตรียมหาพลังงานที่สะอาดปลอดภัยและยั่งยืนให้เพียงพอตลอดไป พลังงานจากแหล่งพลังงานหมุนเวียนจะเป็นคำตอบของปัญหาเหล่านี้ประเทศต่างๆ รวมถึงประเทศไทยได้ให้ความสนใจในการพัฒนาพลังงาน หมุนเวียนจากแหล่งต่างๆ เพื่อรองรับปัญหาที่เกิดขึ้นและกำลังจะเกิดขึ้นต่อไป จากสภาพดังกล่าวข้างต้น ผู้วิจัยเห็นสมควรทําการศึกษาวิจัยเรื่อง การศึกษาและพัฒนาภาชนะเก็บรักษาความร้อนอาหารจากใยกาบมะพร้าว การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาและพัฒนาภาชนะเก็บรักษาความร้อนอาหารจากใยกาบมะพร้าวและเพื่อเปรียบเทียบอุณหภูมิของอาหารที่บรรจุในภาชนะเก็บรักษาความร้อนอาหารจากใยกาบมะพร้าวกับหม้อข้าวไฟฟ้า จากการวิจัยพบว่า ข้าวที่ใส่ในภาชนะเก็บความร้อน ข้าวให้อุณหภูมิเฉลี่ยสูงกว่าเก็บในหม้อหุงข้าวไฟฟ้าเมื่อไม่มีการหรี่ไฟ และน้ำที่เก็บในหม้อเก็บน้ำร้อนมีอุณหภูมิเฉลี่ยสูงกว่าน้ำในกาต้มน้ำร้อนเช่นกัน การอภิปรายผล เหตุที่ภาชนะเก็บรักษาความร้อนอาหารจากใยกาบมะพร้าวสามารถ เก็บรักษาความร้อนได้ดีกว่า เนื่องจากใยกาบมะพร้าวเป็นฉนวนที่ดีทำให้ความร้อนจากภายในไม่สามารถออกสู่ภายนอกได้ ดังที่สถาบันการสอนวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี (2542:209-210) ได้บรรยายว่า สารที่เป็นฉนวนที่ดีความร้อนจะผ่านไม่ได้หรือถ้าผ่านได้ก็จะน้อยมาก ดังเช่น ด้ามจับภาชนะต่างๆ ดังนั้นเมื่อบรรจุน้ำร้อนลงไปไปในภาชนะ แล้ววัดอุณหภูมิด้วยเทอร์โมมิเตอร์ และด้านข้างโดยรอบมีฉนวนใยกาบมะพร้าวหุ้ม ทำให้อุณหภูมิของน้ำลดลงช้ามาก สำหรับภาชนะเก็บรักษาความร้อนอาหารจากใยกาบมะพร้าวเมื่อนำข้าวไปใส่ลงในหม้อสแตนเลสชั้นในหุ้มด้วยใยแก้วทำให้ความร้อนที่อยู่ภายในไม่สามารถเคลื่อนที่ออกสู่หม้อสแตนเลสภายนอกได้ เนื่องจากมีใยกาบมะพร้าวเป็นฉนวนกั้นไว้ ความร้อนจะถูกเก็บกักจึงทำให้สามารถเก็บรักษาอาหารให้ร้อนอยู่ได้นานกว่าการเก็บข้าวในหม้อไฟที่ไม่มีการหรี่ไฟหรือเก็บน้ำไว้ในกาต้มน้ำ  Energy is the main heart in developing country that covers the way of life in every aspect. The success that depends on the energetically stable cost, pollution and the world temperature that hotter from using the tuel is the fact that every country in the world cannot refuse. which energy will be replaced the former energy when an energy crisis from oil, natural gas and coal run out of from the world? It is the world huge question that prepare to find the enough sustainable, safe and clean energy. The renewable energy is the answer. other countries including Thailand are interested in developing renewable energy from other sources in supporting the problems that happen now and will happen next. From the above conditions, the researcher decides to do a research on A study and Development of temperature Controlled Pot from Waste Coconut Fiber. The objective is to study and develop of temperature Controlled Pot from Waste Coconut Fiber and to compare the food temperature that contains in temperature controlled pot from waste coconut fiber and the general pot. The results of this research revealed that rice in temperature controlled pot gives the average temperature higher than in electric rice cooker when there is not reduce the fire and the water that keeps in hotwater pot also has a higher average temperature than the water in electric kettle. The discussion: The result that the temperature controlled pot from waste coconut fiber can keep the heat better because the waste coconut fiber is the good insulator the makes the inner heat cannot go outside. According to the Institute for the promotion of Teaching Science and Technology (2542:209-210) said that the good insulator substance; the heat cannot pass through or pass through very little. Such as the handle of utensils. When pouring hot water in the pot and measuring the temperature with thermometer and around it covers with waste coconut fible insulator. It makes the water temperature decrease very slowly. For temperature controlled pot from waste coconut fiber, when putting rice into the stainless pot that inner cover with fiber glass, the inner heat cannot moves out. Because the waste coconut fiber is the insulator that blocks it. The heat will be kept and can keep the food hot longer than keep in electric pot that doesn't reduce the fire or keep the water in the kettle.

Downloads

Published

2024-01-30