อิทธิพลการส่งผ่านของความพึงพอใจและความผาสุกในชีวิตที่มีต่อพฤติกรรมการสร้างคุณค่าร่วมกันและ ความตั้งใจซื้อซ้ำของลูกค้าในธุรกิจโรงแรม

The Mediating Effect of Customer Satisfaction and subjective Well-Being towards Customer Value Co-creation Behavior and Repurchase Intention in Hotel Business

Authors

  • ชวนา อังคนุรักษ์พันธุ์
  • ยอดมนี เทพานนท์
  • สวัสดิ์ วรรณรัตน์
  • ธงชัย ศรีวรรธนะ

Keywords:

การสร้างคุณค่าร่วมกัน, ความผาสุกในชีวิต, ความพึงพอใจ, ลูกค้า, ความตั้งใจซื้อซ้ำ, ธุรกิจโรงแรม

Abstract

การวิจัยเรื่องนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความสัมพันธ์เชิงสาเหตุระหว่างพฤติกรรมการสร้างคุณค่าร่วมกัน ความพึงพอใจ ความผาสุกในชีวิต และความตั้งใจซื้อซ้ำของลูกค้าในธุรกิจโรงแรม เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัยเป็นแบบสอบถามปลายปิดที่พัฒนาจากการทบทวนวรรณกรรม เก็บข้อมูลจากลูกค้าชาวไทยและชาว ต่างชาติที่มีประสบการณ์พักโรงแรมในประเทศไทย จำนวน 755 คน โดยใช้แบบจำลองสมการเชิงโครงสร้างในการวิเคราะห์ข้อมูล ผลการวิเคราะห์แบบจำลองเชิงทฤษฎีของพฤติกรรมการสร้างคุณค่าร่วมกัน มีความสอดคล้องกับข้อมูลเชิงประจักษ์ โดยที่พฤติกรรมการสร้างคุณค่าร่วมกัน ความพึงพอใจ ความผาสุกในชีวิต สามารถอธิบายการเปลี่ยนแปลงของความตั้งใจซื้อซ้ำของลูกค้าในธุรกิจโรงแรมได้ สำหรับการวิเคราะห์เส้นทาง พบว่า พฤติกรรมการสร้างคุณค่าร่วมกันของลูกค้า ไม่มีอิทธิพลทางตรงต่อความตั้งใจซื้อซ้ำ แต่มีอิทธิพลทางอ้อมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ (p < .05) โดยมีตัวแปรส่งผ่าน คือ ความพึงพอใจและความผาสุกในชีวิตของลูกค้า ผลการวิจัยครั้งนี้ได้ข้อค้นพบที่สำคัญว่า ปฏิสัมพันธ์ส่วนบุคคลเป็นปัจจัยหลักในพฤติกรรมการสร้างคุณค่าร่วมกัน โดยสามารถเพิ่มระดับความพึงพอใจและความผาสุกในชีวิตของลูกค้า ซึ่งส่งผลให้เกิดความตั้งใจซื้อซ้ำในธุรกิจโรงแรม ทั้งนี้ ผลลัพธ์จากการวิจัยสามารถนำไปใช้เป็นแนวทางสำหรับธุรกิจโรงแรมในการวางแผนเชิงกลยุทธ์และการดำเนินงาน เพื่อมุ่งเน้นการสร้างคุณค่าและประสบการณ์ของลูกค้า รวมทั้งเป็นเครื่องมือทางการตลาดในการประเมินพฤติกรรมของลูกค้าเพื่อส่งเสริมการสร้างคุณค่าร่วมกันระหว่างลูกค้าและธุรกิจโรงแรม  This study aimed to investigate a causal relationship among customer value co-creation behavior, customer satisfaction, well-being and customer repurchase intention. Questionnaires with open-ended questions were developed from reviewing existing literature and studies. 755 Thai and international tourists, who stayed in hotels in Thailand participated. Data were analyzed using a structural equation modeling (SEM) approach. The theoretical structural model of customer value co-creation behavior is satisfactory fit the empirical data. It has been found that customer value co-creation behavior, customer satisfaction and customer well-being could explain the change in customer repurchase intention. Path analysis revealed that customer value co-creation had no direct effect on customer repurchase intention. However, customer satisfaction and customer well-being had significantly mediated their relationship (p < .05). The results also pointed out that personal interaction was the main factor of customer value co-creation behavior. It increased customer satisfaction and well-being as well as repurchasing intention. The findings from this study could be used as guidelines for hotel business to strategic plan and effective operation in focus on value and customer experience. In addition to this, the measurements in this study may be used as a marketing tools for assessing customer behavior to enhance value between the customer and the hotel.

References

Altunel, M.C. , & Erkut, A.B. (2015) . Cultural tourism in Istanbul: The mediation effect of tourist experience and satisfaction on the relationship between involvement and recommendation intention. Journal of Destination Marketing & Management. 4(4), 213-221. Alrawadieh, Z., & Law, R. (2019). Determinants of hotel guests' satisfaction from the perspective of online hotel reviewers. International Journal of Culture, Tourism & Hospitality Research, 13(1), 84-97.

Chathoth, P. K., Ungson, G. R., Harrington, R. J., Altinay, L., Okumus, F., & Chan, E. S. W. (2014). Creating Experience Value in Tourism. Wallingford: CABI.

Diener, E. (2000). Subjective well-being. The science of happiness and a proposal for a national index. Am Psychol, 55(1), 34-43.

Frow, P., Nenonen, S., Payne, A., & Storbacka, K. (2015). Managing Co-creation Design: A Strategic Approach to Innovation. British Journal of Management, 26(3), 463-483.

Grissemann, U. S., & Stokburger-Sauer, N. E. (2012). Customer co-creation of travel services: The role of company support and customer satisfaction with the co-creation performance. Tourism Management, 33(6), 1483-1492.

Grönroos, C. (2012). Conceptualising value co-creation: A journey to the 1970s and back to the future. Journal of Marketing Management, 28(13-14), 1520-1534.

Grönroos, C., & Voima, P. (2013). Critical service logic: making sense of value creation and co-creation. Academy of Marketing Science. Journal, 41(2), 133-150.

Grzeskowiak, S. , & Sirgy, M. J. (2007) . Consumer Well-Being (CWB) : The Effects of Self-Image Congruence, Brand-Community Belongingness, Brand Loyalty, and Consumption Recency. Applied Research in Quality of Life, 2(4), 289-304.

Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J., & Anderson, R. E. (2010). Multivariate Data Analysis. (7th ed.). New Jersey: Prentice Hall.

Han, H. , & Back, K. -J. (2007) . Investigating the Effects of Consumption Emotions on Customer Satisfaction and Repeat Visit Intentions in the Lodging Industry. Journal of Hospitality & Leisure Marketing, 15(3), 5-30.

Hilton. (2019) . Hilton Honors Members Can Now Redeem Points for Lyft Rides. Retrieved November 21, 2019, from https://bit.ly/3rMKFFC

Huang, Y.-C., Chen, C.-C. B., & Gao, M. J. (2019). Customer experience, well-being, and loyalty in the spa hotel context: integrating the top- down & bottom-up theories of well- being. Journal of Travel & Tourism Marketing, 36(5), 595-611.

Hwang, J., & Hyun, S. S. (2012). The Antecedents and Consequences of Brand Prestige in Luxury Restaurants. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 17(6), 656-683.

Jani, D., & Han, H. (2013). Personality, social comparison, consumption emotions, satisfaction, and behavioral intentions: How do these and other factors relate in a hotel setting? International Journal of Contemporary Hospitality Management, 25(7), 970-993.

Kline, R. B. (2010). Principles and Practice of Structural Equation Modeling (3rd ed.). New York: The Guilford Press.

Marriott. (2019). Sustainability and Social Impact at Marriott International. Retrieved November 21, 2019, from https://bit.ly/3igdmYm

Neal, J. D., Sirgy, M. J., & Uysal, M. (2004). Measuring the Effect of Tourism Services on Travelers’ Quality of Life: Further Validation. Social Indicators Research, 69(3), 243-277.

Oliver, R. L. (2010). Satisfaction: A Behavioral Perspective on the Consumer (2nd ed.). New York: Routledge

Payne, A. F. , Storbacka, K. , & Frow, P. (2008). Managing the co-creation of value. Academy of Marketing Science. Journal, 36(1), 83-96.

Petrick, J. F. (2004). The Roles of Quality, Value, and Satisfaction in Predicting Cruise Passengers’ Behavioral Intentions. Journal of Travel Research, 42(4), 397-407.

Prahalad, & Ramaswamy. (2000). Co-opting Customer Competence. Harvard Business Review, 78, 79-87.

Prahalad, C. K. , & Ramaswamy, V. (2004). Co-creation experiences: The next practice in value creation. Journal of Interactive Marketing, 18(3), 5-14.

Prebensen, N. K., Vittersø, J., & Dahl, T. I. (2013). Value co-creation significance of tourist resources. Annals of Tourism Research, 42, 240-261.

Reichheld, F. F., & Sasser, W. E. (September-October 1990). Zero Defections: Quality Comes to Services. The Harvard Business Review, 1-10.

Roy, S., Balaji, M. S., Soutar, G., & Jiang, Y. (2019). The Antecedents and Consequences of Value Co-Creation Behaviors in a Hotel Setting: A Two-Country Study. Cornell Hospitality Quarterly, 61(3), 353-368.

Schumacker, R. E., & Lomax, R. G. (2004). A beginner's guide to structural equation modeling. (2 nd ed.). New York: Psychology Press.

Sirgy, M. J. (2019). Promoting quality-of-life and well-being research in hospitality and tourism. Journal of Travel & Tourism Marketing, 36(1), 1-13.

Sirgy, M. J., Kruger, P. S., Lee, D.-J., & Yu, G. B. (2011). How Does a Travel Trip Affect Tourists’ Life Satisfaction? Journal of Travel Research, 50(3), 261-275.

Su, L., Swanson, S. R., & Chen, X. (2016). The effects of perceived service quality on repurchase intentions and subjective well-being of Chinese tourists: The mediating role of relationship quality. Tourism Management, 52, 82-95.

Suresh, K., & Miftah, Z. (2018). The Relationship between Hotel Rating and Customer Outcomes and Its Implication towards Revisit Intention. FIRM: Journal of Management Studies, 3(1). 71-83.

Tabachnick, B., & Fidell, L. S. (2013). Using Multivarite Statistics (6th ed.). Boston: Pearson. Tse, D. K. , & Wilton, P. C. (1988). Models of Consumer Satisfaction Formation: An Extension. Journal of Marketing Research, 25(2), 204-212.

Um, S., Chon, K., & Ro, Y. (2006). Antecedents of revisit intention. Annals of Tourism Research, 33(4), 1141-1158.

Vargo, S. L., & Lusch, R. F. (2004). Evolving to a New Dominant Logic for Marketing. Journal of Marketing, 68(1), 1-17.

Vargo, S. L., Maglio, P. P., & Akaka, M. A. (2008). On value and value co-creation: A service systems and service logic perspective. European Management Journal, 26(3), 145-152.

Vega-Vazquez, M., Revilla-Camacho, M. Á., & Cossío-Silva, F. J. (2013). The value co-creation process as a determinant of customer satisfaction. Management Decision, 51(10), 1945-1953. Wang, D. (2004). Tourist Behaviour and Repeat Visitation to Hong Kong. Tourism Geographies, 6(1), 99-118.

Yang, Y., Mao, Z., & Tang, J. (2018). Understanding Guest Satisfaction with Urban Hotel Location. Journal of Travel Research, 57(2), 243-259.

Yi, Y., & Gong, T. (2013). Customer value co-creation behavior: Scale development and validation. Journal of Business Research, 66(9), 1279

Downloads

Published

2022-10-26