Antibacterial, Antimalarial and Cytotoxic Activities Screening of Methanolic Extract from the Seeds of Litchi (Litchi chinensis L.)
การตรวจกรองฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพ ฤทธิ์ต้านเชื้อมาลาเรีย และความเป็นพิษต่อเซลล์ของสารสกัดจากเมล็ดลิ้นจี่ด้วยเมทานอล
Keywords:
Antibacterial, Antimalarial, Cytotoxicity, Litchi seed, Litchi chinensis, ฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรีย, ฤทธิ์ต้านเชื้อมาลาเรีย, ความเป็นพิษต่อเซลล์, เมล็ดลิ้นจี่Abstract
The methanolic extract from seeds of Litchi (Litchi chinensis L.) was tested for antimicrobial activity with five strains of pathogenic bacteria including Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Psuedomonas aeruginosa, Enterococcus fecalis and Escherichia coli. The antimicrobial activities of extract were screened by agar diffusion before conducted with broth macrodilution methods for determining minimal inhibitory concentration (MIC). Quantitative assessment of antimalarial activities of the extract was determined by microculture radioisotope techniques, Plasmodium falciparum (K1, multi-drug resistant strain) cultured in vitro used as malarial parasite for this test. The methanolic extract was screened for cytotoxicity with Vero cells (African green monkey kidney cell line) by Sulforhodamine B (SRB) colorimetric assay. The results show that the methanolic extract of Litchi seeds (10 mg/ml) inhibited growth of S. aureus, B. cereus, P. aeruginosa and E. faecalis (inhibition zone = 10, 10, 12 and 11 mm, respectively). MIC values of Litchi seed extract were 3.47, 6.93, 3.47 mg/ml for S. aureus, B. cereus and E. faecalis (P. aeruginosa was not inhibited growth by tested with broth macrodilution methods). The extract of Litchi seeds possessed preferable high antimalarial activities with IC50 = 2.70 ± 0.23 ug/ml. There was no cytotoxic effect to Vero cells for this extracts. The antimicrobial and antimalarial activities may be due to the types and content of phenolic compounds present in the extract. Biological models to confirm such activities and the characterization of unknown compounds may be selected for further study. สารสกัดด้วยเมทานอลจากเมล็ดลิ้นจี่ (Litchi chinensis L.) นำมาทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อจุลชีพกับเชื้อ แบคทีเรียก่อโรค 5 ชนิด คือ Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Psuedomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Escherichia coli โดยตรวจกรองด้วยวิธี Agar diffusion จากนั้นทดสอบด้วยวิธี Broth macrodilution methods เพื่อหาค่าความเข้มข้นของสารน้อยที่สุด ที่สามารถยับยั้งการเจริญของเชื้อแบคทีเรียและยีสต์ได้ สารสกัดได้นำมาทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อมาลาเรียโดยวิธี Microculture radioisotope techniques ซึ่ง ทดสอบกับเชื้อ Plasmodium falciparum (K1, multi-drug resistant strain) ที่เลี้ยงในหลอดทดลอง และทดสอบความเป็นพิษต่อเซลล์โดยวิธี Sulforhodamine B (SRB) colorimetric assay โดยทดสอบความเป็นพิษต่อเซลล์ โดยใช้ Vero cells (African green monkey kidney cell line) ผลการทดลองพบว่าสารสกัดด้วยเมทานอลจากเมล็ดลิ้นจี่ (10 mg/ml) สามารถยับยั้งการเจริญของ S. aureus, B. cereus, P. aeruginosa and E. faecalis (inhibition zone = 10, 10, 12 and 11 mm, ตาม ลําดับ) ค่า MIC ของสารสกัดด้วยเมทานอลจากเมล็ดลิ้นจี่เท่ากับ 3.47, 6.93, 3.47 mg/ml สําหรับ S. aureus, B. cereus และ E. faecalis ตามลําดับ (แต่ P. aeruginosa ไม่ถูกยับยั้งการเจริญจากการทดสอบโดยวิธี Broth macrodilution methods) สารสกัดด้วยเมทานอลจากเมล็ดลิ้นจี่มีประสิทธิภาพสูงในการต้านเชื้อมาลาเรียโดยให้ค่า IC50 = 2.70 ± 0.23 ug/ml โดยที่สารสกัดไม่มีความเป็นพิษต่อเซลล์เมื่อทดสอบกับ Vero cells ผลในการต้านเชื้อจุลชีพ และฤทธิ์ต้านเชื้อมาลาเรียสารสกัดด้วยเมทานอลจากเมล็ดลิ้นจี่ อาจเนื่องมาจากชนิดและปริมาณของ Phenolic compounds ที่เป็นองค์ประกอบอยู่ ดังนั้น การใช้การทดสอบฤทธิ์ดังกล่าวด้วยวิธีอื่นเพื่อยืนยัน และการจำแนกสารที่ยังไม่ทราบชนิดเป็นสิ่งที่ควรจะศึกษาต่อไปDownloads
Published
2023-12-21
Issue
Section
Articles