ผลของโปรแกรมการส่งเสริมการบริโภคผักผลไม้ต่อความรู้ พฤติกรรมและปริมาณการบริโภคผักผลไม้ และภาวะโภชนาการของนักเรียนชั้นประถมศึกษาตอนปลายโรงเรียนสังกัดสำนักการศึกษาพื้นฐานกรุงเทพมหานคร

The Effects of a Program Promoting Vegetable and Fruit Consumption on Knowledge, Behavior and Amount of Vegetable and Fruit Consumption and Nutritional Status of Late Primary School Students in Bangkok

Authors

  • ดวงใจ ลิมตโสภณ
  • สุทธดา ตั้งอยู่ดี

Keywords:

โปรแกรมการส่งเสริม, การบริโภคผักผลไม้, พฤติกรรม, ภาวะโภชนาการ, นักเรียนชั้นประถมศึกษา

Abstract

การศึกษาครั้งนี้เป็นการวิจัยกึ่งทดลอง เพื่อศึกษาผลของโปรแกรมการส่งเสริมการบริโภคผักผลไม้ต่อความรู้พฤติกรรมและปริมาณการบริโภคผักผลไม้ และภาวะโภชนาการของนักเรียนชั้นประถมศึกษาปีที่ 4 และปีที่ 5 ของโรงเรียนสังกัดสำนักการศึกษาขั้นพื้นฐาน ในกรุงเทพมหานคร จำนวน 2 โรงเรียน เลือกกลุ่มตัวอย่างโดยการสุ่มแบบแบ่งชั้น จำนวน 170 คน กลุ่มตัวอย่างได้รับการส่งเสริมการบริโภคอาหารและภาวะโภชนาการตามปกติร่วมกับโปรแกรมการส่งเสริมการบริโภคผักผลไม้ เป็นเวลา 12 สัปดาห์ เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย ประกอบด้วยแบบบันทึกข้อมูลทั่วไปของผู้ปกครองและนักเรียน แบบสอบถามความรู้การบริโภคผักผลไม้ แบบสอบถามพฤติกรรมการบริโภคผักผลไม้ แบบบันทึกปริมาณการบริโภคผักผลไม้ของนักเรียน โปรแกรมคำนวณโภชนาการ เก็บข้อมูลก่อนและหลังสิ้นสุดโปรแกรม 1 เดือน วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติเชิงพรรณนา paired t-test, Wilcoxon Signed-rank Test, McNemar Bowker-Test  ผลการวิจัยพบว่า ภายหลังเข้าร่วมโปรแกรมการส่งเสริมการบริโภคผักผลไม้ นักเรียนกลุ่มตัวอย่างมีคะแนนความรู้เพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p < .05) ส่วนพฤติกรรมการบริโภคผักผลไม้และปริมาณการบริโภคผักผลไม้ไม่แตกต่างจากก่อนเข้าร่วมโปรแกรม (p >.05) และสัดส่วนนักเรียนที่มีภาวะโภชนาการเกิน/อ้วนไม่แตกต่างจากก่อนเข้าร่วมโปรแกรมฯ (p > .05) ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่า โปรแกรมการส่งเสริมการบริโภคผักผลไม้ช่วยให้นักเรียนมีความรู้เกี่ยวกับการรับประทานผักผลไม้มากขึ้น ดังนั้นโรงเรียนควรจัดโปรแกรมการบริโภคผักผลไม้แก่นักเรียนอย่างต่อเนื่อง เพื่อให้นักเรียนเกิดความตระหนักถึงความสำคัญของการบริโภคผักผลไม้ และมีการติดตามประเมินพฤติกรรมการบริโภคและภาวะโภชนาการเป็นระยะ  This quasi-experimental research aimed to study the effects of a program promoting vegetable and fruit consumption on knowledge, behavior and amount of vegetable and fruit consumption and the nutritional status of 4th and 5th grade students from two schools of the Office of Basic Education in Bangkok. 170 students chosen by stratified random sampling received the usual promotion of food consumption and nutritional status, and half received the 12-week vegetables and fruits consumption promoting program. Research instruments included a personal data record form, a questionnaire about Knowledge, Behaviors and Amount of Vegetable and Fruit Consumption, and the INMU-Thai Growth. Data were analyzed using descriptive statistics, paired t-tests, Wilcoxon Signed-Rank Test, and the McNemar-Bowker Test.  The findings showed that after participating in the vegetables and fruits consumption program, mean knowledge scores were significantly higher (p < .05). Vegetable and fruit consumption behavior and the amount consumed were not different than before participating in the program (p > .05). The proportion of students measured as overweight/obese was not significantly different from before participating in the program (p > .05). The study suggested that the program helped students improve their knowledge of vegetable and fruit consumption. Therefore, the program should be provided continuously to enhance students’ awareness of the benefits of vegetable and fruit consumption. Students’ vegetable and fruit consumption and nutritional status should be evaluated periodically.

References

Aekplakorn, W., Porapakkham, Y., Taneephanitsakul., S., Paklaroen, H., Satreennopakhow, W., & Thaikra, K. (2011). The report of national health examination surveys IV (2009-2010) in Thailand. Nontaburi: Health Systems Research Institute (HSRI). Retrieved from https://www.hiso.or.th/hiso/picture/reportHealth/report/report1.pdf [In Thai]

Aekplakorn, W., Mosuwan, L., Ruangdaraganon, N., Satheannoppakao, W., & Paklaroen, H. (2014) Report for Thai health survey on physical examination 5th 2014. Retrieved from https://www.hiso.or.th/hiso/picture/reportHealth/report/thai2014kid.pdf

Areekul, V., Hongsanguansri, S., Tripathi S., & Manaboriboon B. (2012). Practical point in adolescent health care. Bangkok: A-Plusprint. [In Thai]

Boonsook, S., Temchalearn, P., Pandee V., & Kenkarnpanich, T. (2010). Applying the theory of social support in vegetables and fruits consumption promoting program in grade 5 students in Warin Chamrap amphur, Ubon Ratchathani province. Journal of Public Health and Development, 8(3), 280-292. [In Thai]

Centers for Disease Control and Prevention [CDC]. (2019). Children eating more fruit, but fruit and vegetable intake still too low. Retrieved from https://www.cdc.gov/nccdphp/ dnpao/division-information/media-tools/dpk/vs-fruits-vegetables/index.html

Chaingkuntod, S., Muttawangkul, C., Chancharoen, K., Hongkrailert, N., Romnukul, N., & Udomsri, T. (2014). Knowledge and behavior on food consumption of pasicharoen persons. Bangkok: Research center for community development, Siam University. [in Thai]

Chaiyasung, P., Yakasem, P., & Chuthongrat, N. (2014). Factors predicting food consumption behaviors of overweight elementary school students, grade 4-6. The Journal of Boromarajonani College of Nursing, Nakhonratchasima, 20(1), 30-43. [In Thai]

Chaolilitkul, N. (2016). Food and Nutrition for 6-12 years old children. In W. kriengsinyos et al. The knowledge of food and nutrition for all ages (pp. 37-45). Nonthaburi: Food and Drug Administration [In Thai]

Cohen, J. (1992). Statistical power analysis. Current Directions in Psychological Science, 1(3), 98-101. doi:10.1111/1467-8721.ep10768783

Damapong, S. (2017). The new dimensions to develop the school age child to power of Nutrition. Retrieved from https://www.posttoday.com/life/life/477140

DeCosta, P., Moller, P., Frost, M. B., & Olsen, A., (2017). Changing children’s eating behavior - A review of experimental research. Appetite, 113, 327-357.

Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO] & World Health Organization [WHO]. (2017). Fruit and vegetables for health initiative. Retrieved from http://www.fao.org/3/i6807e/i6807e.pdf

Hunsakunachai, T. (2011). Child development & behavior for nurse practitioner (2nd ed.) Bangkok: Development and Behavior Club. [In Thai]

Institute of Nutrition Mahidol University. (1995). INMU-Thai growth calculating program. Retrieved from http://www.ammo.moph.go.th. [In Thai]

Jaicherdchoo, R., Udomvong, N., & Boonchieng, W. (2013). Development of a community participative program for health promotion among overweight student. Nursing Journal, 40(2), 64-76. [In Thai]

Juntarungsri, P. (2015). Knowledge attitude and vegetable consumption behavior of prathomsuksa 4th-5th students in Rajini school. Bangkok: Rajamangala University of Technology Phra Nakhon. [In Thai]

Kichairam, P., Sangkamanee, P., Hanjangsit, K., & Buranakongkatree, U. (2019). Effectiveness of vegetable and fruit consumption program to promote healthy eating among elementary students of Warinchamrap District, Ubon Ratchathani Province. TJPHS, 2(1), 1-14. [in Thai]

Klinkulab, C., Srisuriyawet, R., & Homsin, P. (2014). Factors predicting fruit and vegetable consumption among grade 6 primary school students in Pa Mok district, Ang Thong province. The Public Health Journal of Burapha University, 9(2), 45-55. [in Thai]

Klunkin, P. (2012). Health promotion in children. Khon Kaen: Department of Development Nursing Network for Health Promotion. [In Thai]

Mental Health Department. (2016). The national health development plan during the national economic and social development plan, issue 12 (2017 -2021). Nonthaburi: Mental Health Department [In Thai]

Pediatric Society of Thailand. (2017). Child care and development guidance for parents of school-age child (6-12 years). Retrieved from http://www.thaipediatrics.org/Media/media-20171010123138.pdf

Sirikulchayanonta, C. (n.d.). The bright and healthy Thai kid project, development of the bright and healthy Thai kid project: Extended learning center in promoting nutrition and exercise for bright and healthy Thai kids 4.0. Retrieved fromhttps://www.dekthaidoodee.com/

Sukoltamut, S. (2008). Factors affecting breakfast consumption pattern in primary school students, yan nawa district, Bangkok. Bangkok: Ramkhamhaeng university. Retrieved from https://doi.nrct.go.th/ListDoi/listDetail?Resolve_DOI=10.14457/RU.the.2008.154 [In Thai]

Suwansin, S., Tunsakul, S., Therawiwat, M., & Khajornchaikul, P. (2014). The effect of fruits-vegetables program for changing fruits and vegetables consumption behavior in the fifth-grade students in bangkok. The Public Health Journal of Burapha University, 9(2), 97-107. [In Thai]

Wannasri, S., Therawiwa, M., Imamee, N., & Chongsuwat, R. (2013). Fruit and vegetable dietary behaviors in elementary school students Surat Thani province. Thailand. Journal of Health Education, 36(124), 45-60. [In Thai]

Youngiam, W., Pavadhgul, P., Pradipasen, M. & Imamee, M. (2013). Promoting fruit and vegetable intake through the application of social cognitive theory among 4th grade students in Phrompiram district, Phitsanulok province. Journal of Public Health, 43(2), 126-137. [In hai]

Downloads

Published

2022-09-13