การแพร่กระจายของ Staphylococcus aureus ในเนื้อไก่ดิบปรุงรส
Keywords:
การแพร่กระจาย, Staphylococcus aureus, ไก่ดิบปรุงรส, Prevalence, Seasoning raw chicken meatAbstract
บทคัดย่อ การศึกษาการแพร่กระจายของ Staphylococcus aureusในเนื้อไก่ดิบปรุงรสโดยวิธี direct plate count จํานวน 60 ตัวอย่าง ที่สุ่มตัวอย่างมาจากร้านค้าที่วางจําหน่ายบริเวณใกล้มหาวิทยาลัยบูรพาและชายหาดบางแสน จังหวัดชลบุรี ระหว่างเดือนพฤศจิกายน2552 ถึงเดือนมกราคม 2553 ผลการศึกษาพบการปนเปื้อนของ S. aureusในตัวอย่างเนื้อไก่ดิบปรุงรสมีค่ามากกว่า 10 CFU/g จํานวน 24 ตัวอย่าง (คิดเป็นร้อยละ 40) โดยพบอยู่ในช่วง 2.50x102-3.88x103CFU/g ซึ่งทั้งหมดมีค่ามากกว่าเกณฑ์คุณภาพทางจุลชีววิทยาของอาหารดิบของกรมวิทยาศาสตร์การแพทย์ 2553 จากผลการทดลองนี้ชี้ให้เห็นว่าเนื้อไก่ดิบปรุงรสมีความเสี่ยงที่สูงต่อการเกิดโรคติดต่อทางอาหาร ดังนั้นจึงต้องมีการดําเนินการที่ดีในเรื่องสุขอนามัยของอาหารเพื่อหลีกเลี่ยงการปนเปื้อนในไก่ดิบปรุงรส ABSTRACT The prevalence of Staphylococcus aureusin seasoning raw chicken meat were investigated, using the direct plate count. Sixty samples that were collected from local shops near Burapha University and Bangsaen Beach,Chonburi Province during November 2009 to January 2010. According to the results, S. aureusin seasoning raw chicken meat were higher than 10 CFU/g (ca. 2.50x102-3.88x103 CFU/g) in 24 samples (40%). Notably, S. aureuscount in 24 samples were higher than the standard recommended by the Department of Medical Sciences (2010) for the raw food. These results demonstrate that prevalence of S. aureusin seasoning raw chicken meat sample, suggest that the risk of foodborne illness from seasoning raw chiken meat is high. There is a need to enforce good food hygiene practices to avoid contamination of seasoning raw chiken meat.Downloads
Issue
Section
Articles