ปฏิกิริยาเคมีระหว่างโปรตีนและพอลีฟีนอลและผลต่อระบบชีวภาพของปฏิกิริยา

Authors

  • มณฑนา วีระวัฒนากร

Keywords:

พอลีฟีนอล, พันธะโควาเลนท์, ปฏิกิริยาเคมี, โปรตีน, ฤทธิ์ทางชีวภาพ, Polyphenols, Covalent bond, Chemical reaction, Proteins, Bioactivity

Abstract

บทคัดย่อ          สารพอลีฟีนอลคือสารทุติยภูมิที่พืชสร้างขึ้นเพื่อปกป้องตัวเองจากสภาวะแวดล้อมไม่เหมาะสม และมีประโยชน์ต่อมนุษย์ด้านส่งเสริมสุขภาพโดยลดอัตราเสี่ยงการเกิดโรคเรื้อรังเนื่องจากฤทธิ์ทางชีวภาพ สารพอลีฟีนอลเกิดปฏิกิริยาเคมีกับโปรตีนประเภทต่างๆ เช่น โปรตีนจากอาหาร และเอนไซม์ในร่างกาย โดยสร้างพันธะโควาเลนท์และไม่ใช่พันธะโควาเลนท์ได้แก่ พันธะไฮโดรเจนและไฮโดรโฟบิกความแข็งแรงของพันธะที่สร้างขึ้นกับหลายปัจจัยโดยเฉพาะชนิดและโครงสร้างของโปรตีนและพอลีฟีนอล ปฏิกิริยาดังกล่าวทําให้เกิดผลดีและผลเสียต่อระบบชีวภาพของมนุษย์ ผลเสียที่เกิดคือการสูญเสียคุณค่าทางโภชนาการของสารอาหารเนื่องจากการลดประสิทธิภาพการทํางานของเอนไซม์ย่อยอาหาร และการลดลงของฤทธิ์ทางชีวภาพของสารพอลีฟีนอลโดยเฉพาะด้านการแสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระผลทางบวกของปฏิกิริยาคือการควบคุมปฏิกิริยาทางชีวเคมีในร่างกายโดยการทําปฏิกิริยาเคมีกับเอนไซม์หรือโปรตีนที่มีผลต่อการกระตุ้น หรือยับยั้งการเกิดปฏิกิริยาทางชีวภาพที่สัมพันธ์กับการลดอัตราเสี่ยงการเกิดโรคเรื้อรังในมนุษย์ ABSTRACT           Polyphenols are the secondary metabolites present in plants to protect themselves from dangerous environment. Polyphenols assess the promotion of health benefit by lowering risk of chronic non communicable degenerative diseases due to their bioactivity. Polyphenols have been known to interact with a variety of proteins especially food proteins and biological enzymes by covalent or non – covalent bonding including hydrogen bonding, and hydrophobic bonding. The bonding strength depends on many factors mainly types and structure of proteins and polyphenols. The chemical reaction causes the positive and negative impacts on human biological systems. The negative impact is the loss of nutritional value due to lowering digestive enzyme activity. In addition, it has an impact on bioactivities of polyphenols by impairing the antioxidant activities. On the other hand, such reaction causes the positive effect that helps to regulate the biochemical reactions in human through interaction with biological enzymes or proteins which play an important role on the activation or inhibition of biochemical reactions associated with degenerative chronic diseases.

Downloads