ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันของผงเครื่องเทศ (ผงกะหรี่และผงพะโล้) บางชนิดจากตลาดท้องถิ่นในจังหวัดชลบุรี
Keywords:
เครื่องเทศ, แอนติออกซิแดนท์Abstract
ผงกะหรี่ยี่หอไอเชฟ ปนไขว เลิศรส แกวตา และถังทอง รวมทั้งผงพะโลยี่หอโลโบ ปนไขว งวนสูน รสดี และคะนอร ถูกนํามาตรวจสอบฤทธิ์การกําจัดอนุมูล DPPH ความสามารถในการคีเลทโลหะ และหาปริมาณฟนอลและฟลาโวนอยดรวม พบวาผงกะหรี่ยี่หอถังทองยับยั้งอนุมูล DPPH ไดดีที่สุดถึง 98.94% สวนผงพะโลยี่หองวนสูนยับยั้งอนุมูล DPPH ไดดีที่สุดถึง 99.07% (IC50 ของผงกะหรี่ยี่หอถังทอง ผงพะโลยี่หองวนสูน เทากับ 0.43±0.03 และ 0.51±0.01 มิลลิกรัมตอมิลลิลิตร ตามลําดับ) นอกจากนี้พบวาความสามารถในการคีเลทโลหะเพิ่มขึ้นตามความเขมขนของสารละลายตัวอย่าง โดยผงกะหรี่ ยี่หอปนไขว และผงพะโลยี่หอโลโบมีความสามารถในการคีเลทโลหะมากที่สุดโดยมีคา IC50 เทากับ 0.23±0.02 และ 1.38±0.04 มิลลิกรัมตอมิลลิลิตร ตามลําดับเมื่อทําการหาปริมาณฟนอลรวมพบวา ผงกะหรี่ยี่หอเลิศรสมีปริมาณสูงที่สุด (689.82±0.004 มิลลิกรัมสมมูลของกรดแกลลิกตอมิลลิกรัมของตัวอยาง) และในการหาปริมาณฟลาโวนอยดรวมพบวา ผงกะหรี่ยี่หอถังทองมีปริมาณมากที่สุดคือ 229.1±0.03 มิลลิกรัมสมมูลของเควอรเซตินตอมิลลิกรัมของตัวอยาง จากการศึกษาครั้งนี้ทําใหทราบวาผงเครื่องเทศมีฤทธิ์ในการตานอนุมูลอิสระจึงนาจะถูกนํามาใชเพื่อการสงเสริมสุขภาพได Curry powders from i-chef, Waugh, Lerdros, Kaewta, Tangthong and pa-lo powders from Lobo, Waugh, Nguan-soon, Rosdee and Knorrwere investigated the antioxidant capacities using 2, 2-diphenyl -1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging assay; metal chelating activity; total phenolic and total flavonoidcontents. The results demonstrated that curry powder brands tangthong and pa-lo powder brands nguan-soon showed the highest DPPH scavenging activity by 98.94% and 99.07%, respectively (IC50 of tangthong and nguan-soon were 0.43±0.03 and0.51±0.01 mg/ml, respectively). Moreover, the metal chelating activity of curry and pa-lo powders increased in dose-dependent manner. We found the curry powder (Waugh) and pa-lo powder (Lobo) showed the maximum metal chelating activity (IC50 of Waugh and Lobo were 0.23±0.02 and 1.38±0.04 mg/ml, respectively). High total phenolic content of curry powder (Lerdros) was observed (689.82±0.004 mg gallic acid equivalent/mg sample). Total flavonoid content was greatly found in curry powder (Tangthong) by 229.1±0.03 mg quercetin equivalent/mgsample. This research implied that spice powders from local markets can possess remarkable antioxidant activity and use as the information for consumer in order to promote the better healthDownloads
Issue
Section
Articles