วิธีสกัดด้วยอัลตราโซนิคสำหรับการหาปริมาณซัลโฟนาไมด์ในเนื้อไก่
Keywords:
ซัลโฟนาไมด์, ไฮเปอร์ฟอร์แมนซ์ลิควิดโครมาโตกราฟี, เนื้อไก่Abstract
งานวิจัยนี้ไดศึกษาการสกัดซัลโฟนาไมด 5 ชนิดในเนื้อไกดวยวิธีอัลตราโซนิค สารปริมาณสารซัลโฟนาไมดจะถูกวิเคราะหดวยเทคนิคโครมาโทกราฟของเหลวสมรรถนะสูง สภาวะที่ศึกษาไดแก ชนิดตัวทําละลายอินทรีย เวลา ปริมาตรตัวทําละลายอินทรีย และอุณหภูมิในการสกัด เพื่อใหไดรอยละการสกัดที่ดีขึ้น ในการสกัดใชเนื้อไกสังเคราะห 2.0 กรัม สภาวะที่เหมาะสมใชอะซิโตไนไตรล 5 มิลลิลิตรสกัดเปนเวลา 30 นาทีที่อุณหภูมิ 30 องศาเซลเซียส ภายใตสภาวะที่เหมาะสมขีดจํากัดการตรวจวัดและขีดจํากัดการหาปริมาณคือ 0.03-0.06 และ 0.20-0.40 มิลลิกรัมตอลิตรตามลําดับ ชวงความเปนเสนตรงคือ 0.20-2.40 มิลลิกรัมตอลิตร ซึ่งคาสัมประสิทธิ์สหสัมพันธมีคามากกวา 0.9917 สําหรับคาเบี่ยงเบนมาตรฐานสัมพัทธและคาร้อยละการกลับคืนมีคา 0.41-19.92% และ 52.52-151.14% ตามลําดับ คารอยละการสกัดของวิธีการที่ไดมีคามากกวา 90% The ultrasonic extraction method for determination of 5 sulfonamides residues in chicken was studied. The amount of sulfonamides was analyzed by high performance liquid chromatographic technique. The extraction parameters such as type of organic solvent, extraction time, volume of organic solvent and extraction temperature were carried out in order to increase the extraction efficiency. In extraction process, the synthetic chicken of 2.0 g was used. The optimum solvent was 5 mL of acetonitrile. The extraction time and extraction temperature were 30 min and 30 C, respectively. Under the optimum conditions, detection limit and quantification limit were 0.03-0.06 and 0.20-0.40 mg/L, respectively. The linear was in range of 0.20-2.40 mg/L with R2 more than 0.9917. The %RSD and %recovery were 0.41-19.92% and 52.52-151.14%, respectively. The extraction efficiency of this method was more than 90%.Downloads
Issue
Section
Articles