ผลของวิธีการให้สารและความเข้มข้นของสารละลายซูโครสต่อการเจริญเติบโตและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของต้นอ่อนทานตะวัน

Effects of the Application Methods and Concentrations of Sucrose Solution on Growth and Antioxidant Activity of Sunflower Sprouts

Authors

  • อินทิรา ขูดแก้ว
  • เบญจมาศ ทุ่งเกษม

Abstract

งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อกำหนดวิธีการให้สารและความเข้มข้นของสารละลายซูโครสต่อการเจริญเติบโตและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของต้นอ่อนทานตะวัน โดยแบ่งเป็น 2 การทดลอง คือ การทดลองที่ 1 เปรียบเทียบอัตราการฉีดพ่นและความเข้มข้นของสารละลายซูโครส และการทดลองที่ 2 เปรียบเทียบระยะ เวลาแช่เมล็ดที่ผ่านการบ่มและความเข้มข้นของสารละลายซูโครส วางแผนการทดลองแบบ 3×5 factorial ในแผนการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ จำนวน 3 ซ้ำ วัดการเจริญเติบโต ได้แก่ ความยาวต้น น้ำหนักสด และน้ำหนักแห้ง และฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) ผลการทดลองที่ 1 พบว่า วิธีการฉีดพ่นด้วยสารละลายซูโครส 5 วัน อัตราวันละ 20 มิลลิลิตร ความเข้มข้น 25, 50, 100 และ 200 มิลลิโมลาร์ ทำให้ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของต้นอ่อนทานตะวันเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ คิดเป็น 60.10, 40.37, 67.34 และ 77.08 เปอร์เซ็นต์ ตามลำดับ เมื่อเทียบกับชุดควบคุม และไม่มีความแตกต่างกันทางสถิติในการเจริญเติบโตของต้นอ่อนทานตะวัน ผลการทดลองที่ 2 พบว่า การแช่เมล็ดทานตะวันในสารละลายซูโครสความเข้มข้น 25 และ 50 มิลลิโมลาร์ เป็นเวลา 10 นาที ทำให้ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ คิดเป็น 72.17 และ 204.82 เปอร์เซ็นต์ ตามลำดับ เมื่อเทียบกับชุดควบคุม และไม่มีการเปลี่ยนแปลงของความยาวต้นและน้ำหนักสดของต้นอ่อนทานตะวัน จากผลการศึกษาชี้ให้เห็นว่าการให้สารละลายซูโครสโดยวิธีการฉีดพ่นและการแช่เมล็ดที่บ่มแล้วในสารละลายซูโครสความเข้มข้นที่เหมาะสม มีศักยภาพในการเพิ่มฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระในต้นอ่อนทานตะวันได้            The objective of this study was to determine the application methods and concentrations of sucrose solution on growth and antioxidant activity in sunflower sprout. The experiments were provided as two experiments, experiment 1, comparison between the spraying rate and concentrations of sucrose solution, and experiment 2, comparison between the duration of incubated-seed soaking and concentration of sucrose solution. The experiments were assigned as 3×5 factorial in completely randomized design with three replications. The growth parameters, stem length, fresh weight and dry weight as well as antioxidant activity by the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) method, were determined. The results of the experiment 1 showed that sucrose spraying for 5 days with 20 mL daily at 25, 50, 100 and 200 mM significantly enhanced the antioxidant activity in the sunflower sprout (60.10, 40.37, 67.34 and 77.08% higher than the control, respectively) without adverse effect on sunflower sprout growth. The results of experiment 2 showed that incubated-seed soaking in 25 and 50 mM sucrose for 10 min significantly increased the antioxidant activity in the sunflower sprout (72.17 and 204.82% higher than the control, respectively) and had no effect on sprout length and weight. The results of this study indicated that application of sucrose solution by spraying and soaking methods with suitable concentration had potential to improve antioxidant activity in sunflower sprout.

Downloads

Published

2022-11-28