ผลของเคอร์คูมินอยด์จากขมิ้นชันต่อการเปลี่ยนแปลงรูปร่างและจำนวนของเฮลิโคแบคเตอร์ไพโลไร
Effect of Curcuminoids from Curcuma longa Linn. on Cellular Morphology and Viability of Helicobacter pylori
Keywords:
H.pylori , เคอร์คูมินอยด์ , ขมิ้นชันAbstract
การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของเคอร์คูมินอยด์จากขมิ้นชันต่อการเปลี่ยนแปลงรูปร่างและจำนวนของเฮลิโคแบคเตอร์ไพโลไร (Helicobacter pylori) โดยการทดสอบประสิทธิภาพของเคอร์คูมินอยด์ในการยับยั้งเชื้อเฮลิโคแบคเตอร์ไพโลไร จำนวน 5 ไอโซเลท ด้วยวิธี agar dilution พบว่าเคอร์คูมินอยด์สามารถยับยั้งการเจริญของ เฮลิโคแบคเตอร์ไพโลไรทั้ง 5 ไอโซเลทได้ โดยมีค่าความเข้มข้นต่ำสุดที่สามารถยับยั้งการเจริญได้เท่ากันคือเท่ากับ 50 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร เมื่อสุ่มศึกษาผลของเคอร์คูมินอยด์ต่อการเปลี่ยนแปลงลักษณะและจำนวนของเฮลิโคแบคเตอร์ไพโลไร หมายเลข 2 พบว่าเคอร์คูมินอยด์ความเข้มข้น 50 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร และเคอร์คูมินอยด์ในระดับความเข้มข้นต่ำกว่าความเข้มข้นต่ำสุดที่สามารถยับยั้งเชื้อได้ (25 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตรและ 3.125 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร) สามารถทำให้เชื้อเปลี่ยนรูปร่างจากท่อนโค้งไปเป็นท่อนสั้น รูปกลม และสลายไปจนกระทั่งเพาะเชื้อไม่ได้ในที่สุดตามระยะเวลาที่ได้รับเคอร์คูมินอยด์ที่เพิ่มขึ้น To investigate the effect of curcuminoids from Curcuma longa Linn. on the viability and morphology of Helicobacter pylori, antimicrobial activity of curcuminoids was determined by standard agar dilution method against 5 clinical isolates of H. pylori. Our results indicated that the curcuminoids could inhibit growth of all isolates of H. Pylori with a minimum inhibitory concentration (MIC) of 50 μg/ml. In addition, the effect of curcuminoids on the morphology of one clinical isolate was also determined. Our results showed that the curcuminoids at the MIC level and at sub-inhibitory concentrations (25 μg/ml and 3.125 μg/ml) could irreversible transverse cellular morphology of H. pylori No. 2 from spiral shape to short rod, coccoid and cell debris, respectively. Finally, H. pylori turn to nonculturable state. The conversion of H. pylori from spiral form to coccoid form and cell debris was progressively changed depend on increasing curcuminoids exposure time.References
คณะกรรมการแห่งชาติด้านยา. (2549). บัญชียาจากสมุนไพร พ.ศ. 2549. กรุงเทพฯ: โรงพิมพ์ชุมนุมสหกรณ์ การเกษตรแห่งประเทศไทย.
สำนักงานคณะกรรมการการสาธารณสุขมูลฐาน. (2542). ยาสมุนไพรในงานสาธารณสุขมูลฐาน (พิมพ์ครั้งที่ 2). กรุงเทพฯ: องค์การสงเคราะห์ทหารผ่านศึก.
Adeniyi, B. A. & Anyiam, F. M. (2004). In vitro anti-Helicobacter pylori potential of methanol extract of Allium ascalonicum Linn. (Liliaceae) leaf: susceptibility and effect on urease activity. Phytotherapy Research, 18, 358-361.
Anand, P., Kunnumakkara, A. B., Newman, R. A., & Aggarwal, B. B. (2007). Bioavailability of curcumin: problems and promises. Molecular Pharmaceutics, 4, 807-818.
Berry, V., Jenings, K., & Woodnutt, G. (1995). Bactericidal and morphological effects of amoxycillin on Helicobacter pylori. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 39, 1859-1861.
Bhavani, S. B., & Sreenivasa, M. S. (1979). Effect of turmeric (Curcuma longa) fractions on the growth of some intestinal pathogenic bacteria in vitro. Indian Journal Experimental Biology, 17, 1363-1366.
Boyanova, L., Mentis, A., Gubina, M., Rozynek, E., Gosciniak, G., Kalenic, S., Goral, V., Kupcinskas, L., Kantarceken, B., Aydin, A., Archimandritis, A,. Dzierzanowska,
D., Vcev, A., Ivanova, K., Marina, M., Mitov, I., Petrov, P., Ozden, A., & Popova, M. (2002). The status of antimicrobial resistance of Helicobacter pylori in eastern Europe. Clinical Microbiology and Infection, 8, 388-396.
Eaton, K. A., Catrenich, C. E., Makin, K. M., & Krakowa, S. (1995). Virulence of coccoid and bacillary forms of Helicobacter pylori in gnotobiotic piglets. The Journal of Infectious Diseases, 171, 459-462.
Forman, D., Newell, D. G., Fullerton, F., Yarnell, J. W., Stacey, A. R., Wald, N., & Sitas., F. (1991). Association between infection with Helicobacter pylori and risk of gastric cancer : evidence from a prospective investigation. British Medical Journal, 302,1302-1305.
Horii, T., Mase, K., Suzuki, Y., Kimura, T., Ohta, M., Maekawa, M., Kanno, T., & Kobayashi, M.(2002). Antibacterial activities of β-lactamase inhibitors associated with morphological changes of cell wall in Helicobacter pylori. Helicobacter, 7, 39-45.