ฤทธิ์ยับยั้งการดูดซึมคอเลสเตอรอลของสารสกัดจากกล้วยสุกในเซลล์ Caco-2

Inhibitory Effect of Banana Extract on Cholesterol Absorption in Caco-2 Cells

Authors

  • อนันต์ อุ่นอรุณ
  • อัจฉราภรณ์ ดวงใจ
  • นันทีทิพ ลิ้มเพียรชอบ

Keywords:

กล้วย, การดูดซึม, cholesterol , เซลล์ Caco-2

Abstract

งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ของสารสกัดกล้วยเปรียบเทียบกับตัวยาลดระดับไขมัน ezetimibe ต่อการดูดซึม cholesterol เลือกใช้กล้วย 3 ชนิดที่แตกต่างกัน คือ กล้วยไข่ กล้วยหอม และกล้วยน้ำว้า เพื่อนำมาเตรียมสารสกัดด้วยน้ำ ด้วย gastric juice และด้วย gastric juice กับ intestinal juice เติมสารสกัดกล้วยที่ความเข้มข้น 100, 500 และ 1000 μg/ml พร้อมด้วย cholesterol micelle บ่มร่วมกับเซลล์เพาะเลี้ยง Caco-2 ผลของการนำ cholesterol micelle เข้าเซลล์ วัดได้จากปริมาณ [1α, 2α(n)-3H] cholesterol ซึ่งเป็นสารกัมมันตรังสี ผลจากการศึกษาพบว่าสารสกัดกล้วยทุกชนิดที่ความเข้มข้น 1000 μg/ml สามารถลดการดูดซึม cholesterol ของเซลล์ Caco-2 ได้    The present study aimed to investigate the effects of banana extracts compared with lipid lowering drug, ezetimibe on cholesterol absorption. Three varieties of banana (Musa sapientum L.); Kluai khai, Kluai hom and Kluai namwa were used to prepare as water extract, gastric juice extract and gastric juice-intestinal juice extract. Together with cholesterol micelle, the banana extracts at concentration 100, 500 และ 1000 μg/ml were added to Caco-2 cell cultures. The cholesterol uptakes by Caco-2 cells were investigated by measuring the level of radioactive [1α, 2α(n)-3H] cholesterol. The result showed that all banana extracts at concentration 1000 μg/ml can reduce the cholesterol uptake into Caco-2 cells.

References

Aurore, G., Parfait, B., & Fahrasmane, L. (2009). Bananas, raw materials for making processed food products. Trends in Food Science & Technology, 20, 78-91.

Bhatnagar, D., Soran, H., & Durrington, P.N. (2008). Hypercholesterolaemia and its management. British Medical Journal, 337, 503-508.

Cabañero, A.I., Madrid, Y., & Cámara, C. (2004). Selenium and mercury bioaccessibility in fish samples: an in vitro digestion method. Analytica Chimica Acta, 526(1), 51-61.

Duangjai, A., Ingkaninan, K., & Limpeanchob, N. (2011) Potential mechanisms of Hypocholesterolaemic effect of Thai spices/dietary extracts. Natural Product Research, 25, 341-52.

Garg, A., & Simha, V. (2007). Update on dyslipidemia. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 92(5), 1581-1589.

Horigome, T., Sakaguchi, E., & Kishimoto, C. (1992). Hypocholesterolaemic effect of banana (Musa sapientum L. var. Cavendishii) pulp in the rat fed on a cholesterol-containing diet. British Journal of Nutrition, 68(1), 231-244.

Mosmann, T. (1983). Rapid colorimetric assay for cellular growth and survival: application to proliferation and cytotoxicity assays. Journal of Immunological Methods, 65(1-2), 55-63.

Pollex, R.L., Joy, T.R., & Hegele, R.A. (2008). Emerging antidyslipidemic drugs. Expert Opinion on Emerging Drugs, 13(2), 363-381.

Pompei, A., Cordisco, L., & Raimondi, S. (2008). In vitro comparison of the prebiotic effects of two inulintype fructans. Anaerobe, 14, 280-286.

Sambuy, Y., De Angelis, I., Ranaldi, G., Scarino, M.L., Stammati, A., & Zucco, F. (2005) The Caco-2 cell line as a model of the intestinal barrier: influence of cell and culture-related factors on Caco-2 cell functional characteristics. Cell Biology and Toxicology, 21(1), 1-26.

Downloads

Published

2023-02-23