การส่งเสริมการเจริญของเชื้อ Listeria monocytogenes ที่บาดเจ็บด้วยสารสกัดเมมเบรนบนชุดทดสอบกระดาษ

Growth Enhancement of Injured-Listeria monocytogenes by Membrane Fractions on Paper Test Kit

Authors

  • สุลาวดี เขียวชม
  • ฆรณี ตุ้ยเต็มวงศ์
  • ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์

Keywords:

Listeria monocytogenes , สารสกัดเมมเบรน , ชุดทดสอบกระดาษ , อาหารมาตรฐาน PALCAM agar

Abstract

การประยุกต์ใช้สารสกัดเมมเบรนในชุดทดสอบกระดาษที่พัฒนาขึ้นสำหรับตรวจนับจำนวนเชื้อ Listeria monocytogenes ในผลิตภัณฑ์อาหารจำนวน 2 สูตร คือ LMS25 (7.5 กรัมต่อลิตร sodium pyruvate และ 25 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ceftazidime) และ LM30 (2.5 กรัมต่อลิตร sodium pyruvate 30 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ceftazidime) ต่อการส่งเสริมการเจริญของเซลล์ในสภาวะปกติบาดเจ็บจากความร้อนและจากการแช่แข็ง พบว่าชุดทดสอบกระดาษสูตร LMS25 ร่วมกับสารสกัดเมมเบรน 1.0 ยูนิตต่อมิลลิลิตร เป็นสูตรอาหารและสภาวะที่เหมาะสมต่อการกระตุ้นการเจริญของเชื้อ L. monocytogenes โดยสามารถตรวจนับจำนวนเซลล์ปกติ (48 ชั่วโมง) ได้สูงกว่าอาหารมาตรฐาน PALCAM agar (Polymyxin Acriflavin Lithium-Chloride Ceftazidime Aesculin Mannitol Agar, Merck) (p≤0.05) และสามารถตรวจนับจำนวนเซลล์บาดเจ็บได้ไม่แตกต่างจากอาหารมาตรฐาน (p>0.05) จำนวนเชื้อ L. monocytogenes จากการตรวจนับด้วยชุดทดสอบกระดาษ LMS25 ที่เติมสารสกัดเมมเบรนและ PALCAM agar บ่มนาน 40 และ 48 ชั่วโมง มีความสัมพันธ์กันในระดับสูงมาก (r=0.90-1.00) นอกจากนี้ชุดทดสอบกระดาษยังมีประสิทธิภาพยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียที่มักพบปนเปื้อนในผลิตภัณฑ์อาหารพร้อมบริโภคได้สูงถึง 3-9 Log โคโลนีต่อมิลลิลิตร   The application of using membrane fractions in the paper test kit developed in our labolatory for enumeration of Listeria monocytogenes in food products (LMS25 with 7.5 g/l sodium pyruvate and 25 μg/ml ceftazidime and LM30 with 2.5 g/l sodium pyruvate and 30 μg/ml ceftazidime) were evaluated for its stimulation of growth of L. monocytogenes for normal and (heat and freeze) injured L. monocytogenes cells. Results indicated that LMS25 with membrane fraction 1.0 unit/ml enhanced the growth of both injured and normal cells. For normal cells of L. monocytogenes, LMS25 gave a greater numbers of cells than that of PALCAM agar (Polymyxin Acriflavin Lithium-Chloride Ceftazidime Aesculin Mannitol Agar, Merck) (p≤0.05) after 48 hours incubation. But the sub-lethally injured cells were recovered at the comparable amounts with that of PALCAM agar (p>0.05) at 48 hours. Results of LMS25 paper test kit with membrane fractions showed strong correlation (r of 0.90-1.00) with cell counts from the PALCAM at 40 and 48 hours incubation. In addition, the developed paper test kit exhibited good growth inhibition of non-Listeria contaminants in ready to eat foods up to as high as 3-9 Log CFU/ml levels. LMS25 appears to be applicable for L. monocytogenes testing in small laboratory and field application.

References

ปัทมา ไชยเวช ฆรณี ตุ้ยเต็มวงศ์ และประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์. (2554). การพัฒนาชุดทดสอบกระดาษอย่างรวดเร็ว สำหรับตรวจนับจำนวนเชื้อ Bacillus cereus ในอาหาร. วิทยานิพนธ์วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต, สาขาวิชาจุลชีววิทยา, คณะวิทยาศาสตร์, มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์.

Adler, H.I. & W.D. Crow. (1981). A novel approach to the growth of anaerobic microorganisms. Biotechnology and Bioengineering Symposium, 11, 533-540.

Adler, H. and G. Spady. (1997). The use of microbial membranes. Journal of Rapid Methods and Automation in Microbiology, 5, 1-12.

Busta, F.F. (1996). Practical implications of injured microorganisms in food. Journal of Milk Food Technology, 39, 138-145.

Christison, C.A., D. Lindsay & A. von Holy. (2008). Microbiological survey of ready-to-eat foods and associated preparation surfaces in retail delicatessens, Johannesburg, South Africa. Journal of Food Control, 19, 727-733.

Chunhacchart, O. (2002). Characterization of food grade membrane fractions from acetic acid bacteria to use as growth stimulating agents. MS. Thesis, Kasetsart University, Bangkok.

Dallimer, A. W. & S. E. Martin. (1988). Catalase and superoxide dismutase activities after heat-injury of Listeria monocytogenes. Applied and Environmental Microbiology, 54, 581-582.

Fang, T. J., Q. K., Wei, C. W. Liao, M. J. Hung & T. H. Wang. (2003). Microbiological quality of 18°C ready-to-eat food products sold in Taiwan. International Journal of Food Microbiology, 80, 241-250.

Flanders, K. J. & C. W. Donnelly. (1994). Injured, resuscitation and detection of Listeria spp. from frozen environments. Journal of Food Microbiology, 11, 473-480.

Hartsell, S.E. (1951). The longevity and behavior of pathogenic bacteria in frozen food: the influence of plating media. American Journal of Public Health, 41, 1072-1077.

Downloads

Published

2023-02-22