การอบแห้งขิงด้วยเทคนิคสุญญากาศร่วมกับอินฟราเรด

Ginger Drying Using Infrared-Vacuum Technique

Authors

  • อำไพศักดิ์ ทีบุญมา
  • ศักชัย จงจำ

Keywords:

สุญญากาศร่วมกับอินฟราเรด , การอบแห้งขิง, สมการอบแห้งชั้นบาง

Abstract

งานวิจัยนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการอบแห้งขิงด้วยเทคนิคสุญญากาศร่วมกับอินฟราเรด และหาสมการการอบแห้งชั้นบางที่เหมาะสมสำหรับทำนายจลนพลศาสตร์การอบแห้งขิง โดยทำการทดลองอบแห้งภายใต้เงื่อนไขความดันสัมบูรณ์ 5, 10 และ 15 กิโลปาสคาล และอุณหภูมิอบแห้ง 40, 50 และ 60 องศาเซลเซียส ซึ่งมีพารามิเตอร์ที่ใช้เป็นเกณฑ์ในการศึกษา คือ อัตราส่วนความชื้นอัตราการอบแห้ง และความสิ้นเปลืองพลังงานจำเพาะ ผลจากการศึกษาพบว่า เมื่อลดความดันสัมบูรณ์หรือเพิ่มอุณหภูมิอบแห้งจะทำให้อัตราการอบแห้งเพิ่มขึ้น ในขณะที่ความสิ้นเปลืองพลังงานจำเพาะลดลง นอกจากนั้นยังพบว่า สมการของ Modified Henderson and Pabis สามารถทำนายจลนพลศาสตร์การอบแห้งขิงด้วยเทคนิคสุญญากาศร่วมกับอินฟราเรดได้ดีที่สุด โดยให้ค่า R2 มากที่สุด และ RMSE น้อยที่สุด  The objectives of this research were to study ginger drying using infrared-vacuum technique and to find out the appropriate thin layer equation for predicting the drying kinetic of ginger. To achieve these purposes, experiments were conducted on the following conditions: absolute pressures in drying chamber of 5, 10, 15 kPa and drying temperatures of 40, 50, 60oC. The effects of drying conditions on moisture ratio, drying rate and specific energy consumption were also investigated. From experimental results, it was revealed that increment of drying temperature or decrement of absolute pressure in drying chamber cause high drying rate and low specific energy consumption. Furthermore, it was found that thin layer equation providing the highest coefficient of determination (R2) and the lowest root mean square error (RMSE) is Modified Henderson and Pabis equation.

References

Chua, K.J., & Chou, S.K. (2003). Low-cost drying methods for developing countries. Trends in Food Science & Technology, 14, 519-528.

Diamante, L.M., & Munro, P.A. (1993). Mathematical modeling of the thin layer solar drying of sweet potato slices. Solar Energy, 51, 271-276.

Doymaz, I. (2004). Convective air drying characteristics of thin layer carrots. Journal of Food Engineering, 61, 359-364.

Glouannec, P., Lecharpentier, D., & Noel, H. (2002). Experimental survey on the combination of radiating infrared and microwave sources for the drying of porous material. Applied Thermal Engineering, 22, 1689–1703.

Jaya, S., & Das, H. (2003). A vacuum drying model for mango pulp. Drying Technology, 21(7), 1215-1234.

Kar, A., & Gupta, D.K. (2003). Air drying of osmosed button mushroom. Journal of Food Science and Technology, 40(1), 23-27.

Karathanos, V.T. (1999). Determination of water content of dried fruits by drying kinetics. Journal of Food Engineering, 39, 337-344.

Lui, Q., & Bakker-Arkema, F.W. (1997). Stochastic modeling of grain drying, part 2; model development. Journal of Agricultural Research, 66, 275-280.

Midilli, A., Kucuk, H., & Yapar, Z. (2002). A new model for single- layer drying. Drying Technology, 20(7), 1503-1513.

Nourhene, B., Neila, B., Imen B.S., & Nabil, K. (2009). Comparison on the total phenol contents and the color of fresh and infrared dried olive leaves. Industrial Crops and Product, 29, 412-419.

Downloads

Published

2023-02-23