ศักยภาพของแบคทีเรียทนเค็ม และ แบคทีเรียชอบเค็มปานกลาง ทางเทคโนโลยีชีวภาพ
Potential of Halotolerant and Moderate Halophilic Bacteria for Biotechnology
Keywords:
แบคทีเรียทนเค็ม , แบคทีเรียชอบเค็มปานกลาง , เครื่องสำอาง, อาหารAbstract
แบคทีเรียทนเค็มและแบคทีเรียชอบเค็มปานกลางเจริญเติบโตในสิ่งแวดล้อมที่มีเกลือ มีประสิทธิภาพในการนำไปประยุกต์ใช้ในด้านเทคโนโลยีชีวภาพได้หลากหลาย ในอุตสาหกรรมเครื่องสำอางและด้านเอนไซม์เทคโนโลยี ใช้ Compatible solutes เช่น ectoine และ hydroxyectoine เป็นสารให้ความเสถียรต่อสารชีวโมเลกุล และ สารลดสภาวะเครียดของเซลล์ สำหรับเอนไซม์ที่ผลิตจากแบคทีเรียชอบเค็ม เช่น ไฮดานโตอิเนส อะกาเลส และ โปรติเอส และอื่นๆ ที่สามารถแสดงกิจกรรม และ มีความเสถียรในสภาวะที่มีเกลือ รวมทั้งเซลล์ของแบคทีเรียชอบเค็ม มีบทบาทสำคัญในอุตสาหกรรมอาหาร เช่น การผลิตอาหารหมัก และการผลิตสารให้กลิ่นรส สำหรับด้านสิ่งแวดล้อม แบคทีเรียชอบเค็มสามารถย่อยสลายสารมลพิษอินทรีย์ และ สามารถผลิตพอลีเมอร์ชีวภาพ เช่น สารลดแรงตึวผิวชีวภาพและพอลีแซคคาร์ไรด์ Halotolerant and moderate halophilic bacteria occured to thrive in saline environments, have found a number of applications in various fields of biotechnology. In cosmetic industry and enzyme technology, compatible solutes i.e., ectoine and hydroxyectoine, are used as stabilizers of biomolecule and stress-protective agent. Their enzymes, hydantoinase, agarase, protease and so on, that are active and stable in the presence of salt contents and also halophilic cells play an essential role in food biotechnology such as production of fermented food and flavoring agents. The degradation and transformation of organic pollutants and production of biopolymers for example, biosurfactant and polysaccharides are environmental application of halophiles.References
Banat, I.M., Makkar, R.S., & Cameotra, S.S. (2000). Potential commercial applications of microbial surfactants. Applied Microbiology & Biotechnology, 53, 495–508
Coronado, M., Vargas, C., Hofemeister, J., Ventosa, A., & Nieto, J.J. (2000). Production & biochemical characterization of an α-amylase from the moderate halophile Halomonas meridiana. FEMS Microbiology Letter, 183, 67-71.
Calvo, C., Ferrer, M.R., Martinez-Chewca, F., Bejar, V., & Quesada, E. (1995). Some rheological properties of the extracellular polysaccharide produced by Volcaniella eurihalina F2-7. Applied Biochemistry & Biotechnology, 55, 45-54.
D ’Souza, M.P., Amini, A., Dojka, M.A., Pickering, I.J., Dawson, S.C., Pace, N.R., & Terry, N. (2001). Identification & characterization of bacteria in a selenium-contaminated hypersaline evaporation ponds. Applied & Environmental Microbiology, 67, 3785-3794.
Fallet, C., Rohe, P., & Franco-Lara, E., (2010). Process optimization of the integrated synthesis and secretion of ectoine and hydroxyectoine under hyper/hypo-osmotic stress. Biotechnology and Bioengineering. (Inpress)
Galinski, E.A. (1995). Osmoadaptation in bacteria. Advances in Microbial Physiology, 37, 273–328.
Galinski, E. A., & K. Lippert. (1991). Novel compatible solutes & their potential application as stabilizers in enzyme technology. In F. Rodriguez-Valera (ed.), General & Applied Aspects of Halophilic Microorganisms (pp. 351–358). New York, N.Y: Plenum Press.
Galinski, E.A., & Tindall, B.J, (1992). Biotechnological prospects for halophiles and halotolerant microorganisms. In: Herbert RH, Sharp RJ (eds), Molecular Biology and Biotechnology of Extremophiles (pp 76–114). Blackie, Glasgow
Gesheva, V., Stackebrandt, E., & Vasileva-Tonkova, V. (2010). Biosurfactant Production by Halotolerant Rhodococcus fascians from Casey Station, Wilkes Land, Antarctica. Current Microbiology. (Inpress)
Ghazvini, P.T.M., & Mashkani, S.G. (2009). Effect of salinity on vanadate biosorption by Halomonas sp. GT-83: Preliminary nvestigation on biosorption by micro-PIXE technique. Bioresource Technology, 100, 2361–2368.