Glochidiol จากไคร้มด (Glochidion eriocarpum) เสริมฤทธิ์กับยาเตตราซัยคลินในการยับยั้งการเจริญของเชื้อแบคทีเรียฉวยโอกาส

Antibacterial Activity of Glochidiol from Glochidion eriocarpum Enhanced Tetracycline against Opportunistic Bacteria

Authors

  • วิสาตรี คงเจริญสุนทร
  • วรุฒม์ สมนึก

Keywords:

Glochidiol, ไคร้มด , การเสริมฤทธิ์ , เตตราซัยคลิน , glochidiol, tetracycline, opportunistic bacteria

Abstract

สาร Glochidiol จากไคร้มด (Glochidion eriocarpum) มีฤทธิ์ทางชีวภาพต่างๆมากมาย เช่น ฤทธิ์ต้านอาการอักเสบ ฤทธิ์ต้านเซลล์มะเร็ง ฤทธิ์ต้านแบคทีเรีย เป็นต้น งานวิจัยนี้สนใจศึกษาประสิทธิภาพของสาร Glochidiol ในการยับยั้งการเจริญของเชื้อแบคทีเรียฉวยโอกาสและแบคทีเรียแกรมลบดื้อยา โดยการหาค่า Minimal Inhibitory Concentration (MIC) และค่า Fractional Inhibitory Concentration Index (FICI) ด้วยวิธี Broth dilution test พบว่าเมื่อใช้สาร Glochidiol เพียงอย่างเดียวสามารถยับยั้งการเจริญของเชื้อ B. subtilis และ Methicillin-resistant S. aureus (MRSA) ได้ดีที่สุดให้ค่า MIC เท่ากัน คือเท่ากับ 128 μM จากเชื้อ 11 สายพันธุ์ที่นำมาทดสอบ แต่ไม่สามารถยับยั้งเชื้อ Acinetobacter baumannii ดื้อยา, Proteus mirabilis, P. vulgaris และ Pseudomonas aeruginosa ดื้อยา นอกจากนี้ Glochidiol สามารถเสริมฤทธิ์กับยาเตตราซัยคลินในการยับยั้งการเจริญของเชื้อ E. coli ATCC 25922 และ P. aerugiosa ATCC27853 โดยมีค่า FICI เท่ากับ 0.5156 และ 0.5313 ตามลำดับ แต่ไม่เสริมฤทธิ์กับยาแอมพิซิลลินเพื่อยับยั้งการเจริญของเชื้อ E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853 จากนั้นได้ศึกษาหาเวลาที่เหมาะสมที่สุดในการยับยั้งการเจริญของแบคทีเรีย E. coli ATCC 25922 และ P. aerugiosa ATCC 27853 ด้วย Time-kill assay พบว่าสามารถยับยั้งการเจริญของเชื้อ E. coli ATCC 25922 และ P. aerugiosa ATCC 27853 ได้ดีที่สุดในชั่วโมงที่ 4 และ 6 ตามลำดับ หลังจากได้รับยาเตตราซัยคลิน ปริมาณเท่ากับ 1/2 เท่าของ MIC ของยาเตตราซัยคลิน ร่วมกับสาร Glochidiol เท่ากับ 1/32-1/64 เท่าของ MIC ของ Glochidiol ตามลำดับ  The various biological activities of pure compound, Glochidiol from Khrai mot (Glochidion eriocarpum) are anti-inflammatory, anti-cancer and anti-microbial activity. In this study, synergistic effect of Glochidiol against opportunistic bacteria and drug-resistant gram negative bacteria was investigated. The Minimal Inhibitory Concentration (MIC) value and Fractional Inhibitory Concentration Index (FICI) were determined for synergistic effect by Broth diffusion test. Among eleven tested bacteria, Glochidiol alone showed the best antibacterial activity to inhibit the growth of B. subtilis and Methicillin-resistant S. aureus (MRSA) and had MICs equal as 128 μM. However, Glochidiol showed no antibacterial activity against drug-resistant Acinetobacter baumannii, Proteus mirabilis, P. vulgaris and drug-resistant P. aeruginosa. Moreover, combination of Glochidiol with tetracycline showed partially synergistic effect against E. coli ATCC 25922 and P. aerugiosa ATCC 27853 with FICI of 0.5156 and 0.5313, respectively. On the other hand, Glochidiol mixed with ampicillin had no effect against E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853. Then, Time-kill assay were tested and indicated that the specific times, mostly decreased the growth of E. coli ATCC 25922 and P. aerugiosa ATCC 27853 were at 4 and 6 hours after treatment with ½ MICs of tetracycline and 1/32-1/64 MICs of Glochidiol, respectively.

References

Chaudhary, H.J., Zeb, A., Bano, A., Rasul, F., Munis M.F.H., Fahad, S., & Naseem W. (2011). Antimicrobial activities of Sapium sebiferum (L.) belonging to family Euphorbiaceae. Journal of Medicinal plant Research, 5(24), 5916-5919.

Chung, P.Y., Navaratnam, P., & Chung, L.Y. (2011). Synergistic antimicrobial activity between pentacyclic triterpenoids and antibiotics against Staphylococus aureus stains. Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials, 10(25), 1-6.

Cheesman, M.J., Ilanko, A., Blonk, B., & Cock, I.E. (2017). Developing new antimicrobial therapies: are synergistic combinations of plant extracts/compounds with conventional antibiotics the solution? Pharmacognosy Reviews, 11(22), 57-72. supplement M100S. Pennsylvania: Clinical and laboratory standard institute.

Fair, R.J. & Tor, Y. (2014). Antibiotics and bacterial resistance in the 21st century. Perspectives in Medicinal Chemistry, 6, 25-64.

Gupta, P.D., & Birdi, T.J. (2017). Development of botanicals to combat antibiotic resistance. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 8(4), 266-275.

Hamza, M., Nadir, M., Mehmood, N., & Farooq, A. (2016). In vitro effectiveness of triterpenoids and their synergistic effect with antibiotics against Staphylococcus aureus strains. Indian Journal of Phamacology, 48(6), 1-5.

Hemaiswarya, S., & Doble, M. (2009). Synergistic interaction of eugenol with antibiotics against Gram negative bacteria. Phytomedicine, 16, 997-1005.

Nhiem, N.X., Thu, V.K., P.V., Minh, C.V., Tai, B.H., Quang, T.H., Cuong, N.X., Yen, P.H., Boo, H.J., Kang, J.l., Kang, H.K., & Kim, Y.H. (2012). Cytotoxic Oleane-type Triterpene Saponins from Glochidion eriocarpum. Archives of Pharmacal Research, 35 (1), 19-26.

Penduka, D., Gasa, N.P., Hlongwane, M.S., Amosa, R.A., Osunsanmi, F.O., & Opoku, A.R. (2015). The antibacterial activities of some plant-derived triterpenes. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 12(6), 180-188.

Patel, N.B., & Patel K.C. (2013). Antibacterial activity of Euphorbia hirta L. ethanomedicinal plant against gram negative UTI pathogens. International Journal of Pharmaceutical Research & Allied Sciences, 3, 24-29.

Puapairoj, P., Naengchomnong, W., Kijjoa, A, Pinto, M, Nascimento, M.S., Silva, A.M., & Herz, W. (2005). Cytotoxic activity of lupane-type triterpenes from Glochidion sphaerogynum and Glochidion eriocarpum two of which induce apoptosis. Planta Med, 71, 208-213.

Ramli, S., Radu, S., Shaari, K., and Rukayadi, Y. (2017). Antibacterial activity of ethanolic extract of Syzygium polyanthum L. (Salam) leaves against foodborne pathogens and application as food sanitizer. Biomed Research International, DOI 10.1155/2017/9024246.

Schroeder, M., Brooks, B.D., & Brooks, A.E. (2017). The complex relationship between virulence and antibiotic resistance. Gene, 8(39), 3-23.

Shin, B., & Park, W. (2015). Synergistic effect of oleanolic acid on aminoglycoside antibiotics against Acinetobacter baumannii. PLOS ONE. doi: 10.1371/journal.pone.0137751.

Siddique, H.R., & Saleem , M. (2011). Beneficial health effects of lupeol triterpene: a review of preclinical studies. Life Science, 88, 285-93.

Silva, G.N.S., Primon- Barros, M., Macedo, A.J. & Gnoatto, S.C.B. (2019). Triterpene derivatives as relevant scaffold for new antibiofilm drugs. Biomolecules, 9(2), 58.

Tiwari, R., Chakraborty, S., Dhama, K, Rajagunatan, S., & Singh, V. (2013). Antibiotics resistance an emerging health problem: causes, worries, challenges and solution: a review. International Journal of Current Research, 5, 1880-1892.

Wang, C.M., Chen, H.T., Wu, Z.Y., Jhan, Y.L., Shyu, C.L., & Chou, C.H. (2016). Antibacterial and synergistic activity of pentacyclic triterpenoids isolated from Alstonia scholaris. Molecules, 21, 1-11.

Wagner H. & Ulrich-Merzenich, G. (2009). Synergy research: approaching a new generation of phytopharmaceuticals. Phytomedicine, 16, 97-110.

Yap, P.S., Krishnan, T., Chan, K.G., & Lim, S.H.E. (2015). Antibacterial mode of action of Cinnamomum verum bark essential oil, alone and in combination with Piperacillin, against a multidrug-resistant Escherichia coli strain. Journal of Microbiology and Biotechnology, 25(8), 1299–1306.

Yang, Y.S., Wei, W., Hu, X.X., Tang, S., Pang, J., You, X.F., Fan, T.Y., Wang, Y.X., Song, D.Q. (2018). Evolution and antibacterial evaluation of 8-hydroxy-cycloberberine derivatives as a novel family of antibacterial agents against MRSA. Molecules, 24(5), 984.

Zhang, J., Ye, K. P., Xin., Z., Pan., D.D., Sun, Y.Y., & Cao, J.Z. (2017). Antibacterial activity and mechanism of action of black pepper essential oil on meat-borne Escherichia coli. Frontiers microbiology. DOI:10.3389/fmicb.2016.02094.

Downloads

Published

2022-09-29