การใช้เลือดป่นทดแทนปลาป่นบางส่วนในอาหารต่อการเจริญเติบโตระยะอนุบาลปลานิลแดง (Oreochromis spp.)

Partial Replacement of Fish Meal with Blood Meal in Diet on Growth Performance for Nursing Red Tilapia (Oreochromis spp.)

Authors

  • ธัชพล การะเกตุ
  • มินตรา ศีลอุดม
  • บัณฑิต ยวงสร้อย

Keywords:

ปลานิลแดง , เลือดป่น , การทดแทนปลาป่น , การอนุบาล, red tilapia , blood meal , fish meal substitute , nursing

Abstract

การศึกษาครั้งนี้เป็นการประเมินความเป็นไปได้ในการใช้เลือดป่นทดแทนปลาป่นในอาหารสำหรับการอนุบาลลูกปลานิลแดงเพศผู้ล้วน 2 ขนาด คือ น้ำหนักเริ่มต้น 0.98 กรัม (S1) และ 4.50 กรัม (S2) ในตู้กระจกขนาด 150 ลิตร เป็นเวลา 8 สัปดาห์โดยใช้อาหารที่มีการทดแทนปลาป่นด้วยเลือดป่นที่ระดับ 0, 5, 10 และ 15 เปอร์เซ็นต์ (BM0, BM5, BM10 และ BM15) ตามลำดับ โดยมีสูตรอาหารที่ไม่ได้ทดแทนด้วยเลือดป่น (BM0) เป็นชุดควบคุม ซึ่งอาหารที่ใช้ในการทดลองทุกสูตรมีระดับของโปรตีน 32 เปอร์เซ็นต์ และไขมัน 8 เปอร์เซ็นต์ ผลการศึกษาพบว่า การเจริญเติบโต และประสิทธิภาพการใช้อาหารของปลาขนาด S1 ที่ได้รับอาหารที่มีส่วน ประกอบของเลือดป่นในทุกระดับมีค่าต่ำกว่าชุดควบคุมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) สำหรับปลาขนาด S2 ที่เลี้ยงด้วยอาหารสูตร BM5 มีการเจริญเติบโต ประสิทธิภาพการใช้อาหาร และต้นทุนการผลิตไม่แตกต่างกันกับชุดควบคุม (p>0.05) แต่มีค่าสูงกว่าชุดการทดลอง BM10 และ BM15 อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) ดังนั้นสามารถใช้เลือดป่นในการทดแทนปลาป่น ที่ระดับ 5 เปอร์เซ็นต์ ในอาหารสำหรับการอนุบาลปลานิลแดงระยะวัยรุ่น (S2) โดยไม่มีผลต่อการเจริญเติบโต และสามารถลดต้นทุนการผลิตได้สูงสุดถึง 5 เปอร์เซ็นต์  This feeding trial was conducted to evaluate the potential of replacing fish meal with blood meal in practical diets for nursing of all-male red tilapia (Oreochromis spp.). Two sizes of fish with an initial weight of 0.98 g (S1 size) and 4.50 g (S2 size) were raised in 150-L glass tanks for 8 weeks. Four experimental diets were prepared which fish meal was replaced by 0%, 5%, 10%, and 15% of blood meal (diets BM0, BM5, BM10, and BM15, respectively). A blood meal-free diet (BM0) was used as a control group. All experimental diets were formulated to contain 32% protein and 8% lipid. The results of the present study showed that the growth and feed efficiency of S1-size fish fed with diets containing blood meal was significantly lower than the control group (p<0.05). S2-size fish in the BM5 and the control group had no significant differences (p>0.05) in growth performance, feed efficiency, and costs but were significantly higher than the BM10 and BM15 groups (p<0.05). Therefore, blood meal can replace fishmeal at a 5% replacement level in practical diets of red tilapia juveniles (S2) without affecting the growth and decreasing production costs up to 5%.

References

Aladetohun, N. F., & Sogbesan, O. A. (2013). Utilization of blood meal as a protein ingredient from animal waste product in the diet of Oreochromis niloticus. International journal of fisheries and aquaculture, 5(9), 234-237.

Aliu, B. S., & Dako, M. Q. (2018). Effect of Fish Meal Replacement with Blood Meal on the Growth Response and Utilization of Hybrid (Clarias gariepinus♀ X Heterobranchus bidosarlis♂) Fingerlings. Asian Journal of Research in Agriculture and Forestry, 1(3), 1-6.

Association of Official Analytical Chemists (AOAC). (2000). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists (17th ed.). Madisoon, Wisconsin. USA.

Aziza, A., & El-Wahab, A. A. (2019). Impact of Partial Replacing of Dietary Fish Meal by Different Protein Sources on the Growth Performance of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) and Whole Body Composition. Journal of Applied Sciences,19(5), 384-391.

Castillo, J. D. A., do Nascimento, T. M. T., Mansano, C. F. M., Sakomura, N. K., da Silva, E. P., & Fernandes, J. B. K. (2017). Determining the daily digestible protein intake for Nile tilapia at different growth stages. Boletim do Instituto de Pesca,43(Especial), 54-63.

Chanrat, B., Klanpan, K., Pankhieo, N., & Karaket, T. (2014). Utilization of Blood Meal as Fishmeal Protein Replacement Source in Diet for Sex Reversed Red Tilapia (Oreochromis niloticus × O. mossambicus). Thai Journal of Animal Science, 1(1), 45-52. (in Thai)

Choudhary, H. R., Sharma, B. K., Uppadhyay, B., & Sharma, S. K. (2017). Effect of different protein levels on growth and survival of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fry. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies,5(3), 480-484.

Craig, S., Helfrich, L. A., Kuhn, D., & Schwarz, M. H. (2017). Understanding fish nutrition, feeds, and feeding. Virginia Cooperative Extension, 420-256, 1-6.

Daniel, N. (2018). A review on replacing fish meal in aqua feeds using plant protein sources. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies,6(2), 164-179.

Department of Fisheries. (2020). Fisheries Development Policy and Planning Division. Fisheries Statistics of Thailand 2018. No. 10/2020. Department of Fisheries, Ministry of Agriculture and Cooperatives. Retrieved April 1, 2021, from https://www4.fisheries.go.th/local/file_document/20201027103839_1_file.pdf

El-Husseiny, O. M., Hassan, M. I., El-Haroun, E. R., & Suloma, A. (2018). Utilization of poultry by-product meal supplemented with L-lysine as fish meal replacer in the diet of African catfish Clarias gariepinus (Burchell, 1822). Journal of Applied Aquaculture,30(1), 63-75.

Gasco, L., Gai, F., Maricchiolo, G., Genovese, L., Ragonese, S., Bottari, T., & Caruso, G. (2018). Fishmeal alternative protein sources for aquaculture feeds. InFeeds for the aquaculture sector. (pp. 1-28). Cham: Springer.

Hamed, S. S., Jiddawi, N. S., & Bwathondi, P. O. (2017). Effects of blood meal as a substitute for fish meal in the culture of juvenile Silver Pompano Trachinotus blochii (Lacepède, 1801) in a circulating aquaculture system. Western Indian Ocean Journal of Marine Science,16(1), 1-11.

Hatlen, B., Jakobsen, J. V., Crampton, V., Alm, M., Langmyhr, E., Espe, M., ... & Waagbø, R. (2015). Growth, feed utilization and endocrine responses in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets added poultry by‐product meal and blood meal in combination with poultry oil. Aquaculture nutrition,21(5), 714-725.

Hussain, S. M., Afzal, M., Salim, M., Javid, A., Khichi, T. A. A., Hussain, M., & Raza, S. A. (2011). Apparent digestibility of fish meal, blood meal and meat meal for Labeo rohita fingerlings.The journal of animal and plant sciences,21(2), 807-811.

Karaket, T., Seel-audom, M., Areechon, N. (2021). Analysis and Synthesis of Knowledge from Nile Tilapia Philosophers for Sustainable Culture in the Northern Thailand. Thai Science and Technology Journal, 29(3), 454-468. (in Thai)

Kirimi, J. G., Musalia, L. M., Magana, A., & Munguti, J. M. (2016). Performance of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fed diets containing blood meal as a replacement of fish meal. Journal of Agricultural Science (Toronto),8(8), 79-87.

Koch, J. F., Rawles, S. D., Webster, C. D., Cummins, V., Kobayashi, Y., Thompson, K. R., ... & Hyde, N. M. (2016). Optimizing fish meal-free commercial diets for Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Aquaculture,452, 357-366.

Millamena, O. M. (2002). Replacement of fish meal by animal by-product meals in a practical diet for grow-out culture of grouper Epinephelus coioides. Aquaculture,204(1-2), 75-84.

Ng, W. K., & Romano, N. (2013). A review of the nutrition and feeding management of farmed tilapia throughout the culture cycle. Reviews in Aquaculture,5(4), 220-254.

Nguyen, L., Salem, S. M., Salze, G. P., Dinh, H., & Davis, D. A. (2020). Optimizing amino acid balance in diets for Nile tilapia Oreochromis niloticus. Aquaculture,515, 734566.

Nogueira, N., Cordeiro, N., Andrade, C., & Aires, T. (2012). Inclusion of low levels of blood and feathermeal in practical diets for gilthead seabream (Sparus aurata). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences,12(3), 641-650.

Ogello, E. O., Munguti, J. M., Sakakura, Y., & Hagiwara, A. (2014). Complete replacement of fish meal in the diet of Nile tilapia (Oreochromis niloticusL.) grow-out with alternative protein sources. A review. International Journal of Advanced Research, 2(8), 962-978.

Oliva-Teles, A., Enes, P., & Peres, H. (2015). Replacing fishmeal and fish oil in industrial aquafeeds for carnivorous fish. In Feed and feeding practices in aquaculture. (pp. 203-233). Portugal: Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition.

R Core Team. (2016). R: A Language and Environment for Statistical Computing. R Foundation for Statistical Computing.

Shepherd, C. J., & Jackson, A. J. (2013). Global fishmeal and fish-oil supply: inputs, outputs and marketsa. Journal of Fish Biology, 83(4), 1046-1066.

Thai Feed Mill Association. (2021). Price. Retrieved April 1, 2021, from http://www.thaifeedmill. com/%E0%B8%A3 %E0%B8%B2%E0%B8%84%E0%B8%B2Price/tabid/78/Default.aspx

Downloads

Published

2022-12-02