คาร์โบซัลแฟนตกค้างในผักคะน้าหลังการฉีดพ่น และความเสี่ยงจากการบริโภค กรณีศึกษา พื้นที่ปลูกผักตำบลโพนยาง อำเภอวังหิน จังหวัดศรีสะเกษ

Carbosulfan Residues in Chinese Kale after Spraying and their Consumption Risk, A Case Study at Vegetable Farm Area in Phonyang Sub-District, Wanghin District, Sisaket Province

Authors

  • ชิดหทัย เพชรช่วย
  • ณภัทร จันพิรักษ์
  • รุ้งติญากาญจน์ พงษ์สุระ

Keywords:

คาร์โบซัลแฟนตกค้าง , ผักคะน้า , พฤติกรรมการใช้สารเคมี, ความเสี่ยงจากการบริโภค, carbosulfan residues , chinese kale , pesticide use behaviors , consumption risk

Abstract

การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อวิเคราะห์ปริมาณสารคาร์โบซัลแฟนตกค้างในผักคะน้า ที่ปลูกในพื้นที่ปลูกผัก ตำบลโพนยาง อำเภอวังหิน จังหวัดศรีสะเกษ โดยทำการเปรียบเทียบปริมาณการตกค้างของสารคาร์โบซัลแฟนในผักคะน้าหลังการฉีดพ่นที่ ระยะเวลา 1, 7 และ 10 วัน เมื่อผ่านการล้างและไม่ผ่านการล้างด้วยน้ำเปล่า รวมถึงการประเมินความเสี่ยงสุขภาพจากการบริโภคผักคะน้า ผลการวิเคราะห์พบปริมาณเฉลี่ยของสารคาร์โบซัลแฟนตกค้างในตัวอย่างผักคะน้าที่เก็บเกี่ยวในวันที่ 1, 7 และ 10 โดยยังไม่ผ่านการล้าง มีค่าเท่ากับ 12.20, 1.74และ 1.59 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ตามลำดับ โดยพบว่าสารตกค้างใน ตัวอย่างผักคะน้า ในวันที่ 7 และ 10 มีปริมาณลดลงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ เมื่อเปรียบเทียบกับวันแรกของการเก็บเกี่ยว และเมื่อนำตัวอย่างผักคะน้ามาผ่านการล้างด้วยน้ำเปล่า พบว่าปริมาณสารคาร์โบซัลแฟนตกค้างมีค่าเท่ากับ 2.70, 1.20 และ 1.14 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ตามลำดับ ซึ่งพบว่าปริมาณสารตกค้างในตัวอย่างผักคะน้าเมื่อผ่านการล้างมีค่าลดลงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ในวันแรกของการเก็บเกี่ยวเท่านั้น เมื่อเทียบกับเกณฑ์สารพิษตกค้างสูงสุดที่ยอมรับได้ (Maximum Residue Limits : MRLs) พบว่าในทุกตัวอย่างผักคะน้าพบปริมาณสารคาร์โบซัลแฟนตกค้างมีค่าสูงกว่าเกณฑ์ซึ่งกำหนดให้ ไม่เกิน 0.5 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม แม้ว่าจะผ่านการล้างด้วยน้ำเปล่า อย่างไรก็ตาม สำหรับผลการประเมินความเสี่ยงจากการบริโภคผักคะน้า พิจารณาจากค่าสัดส่วนอันตราย (Hazard Quotient : HQ) พบว่า ประชาชนผู้บริโภคผักคะน้าไม่มีความเสี่ยง จากการบริโภคผักคะน้าที่มีสารคาร์โบซัลแฟนตกค้างในทุกๆ ระยะเวลาการเก็บเกี่ยว (HQ < 1)   The objective of this study was to analyze carbosulfan residues in Chinese kale growing at vegetable farm area, Phonyang Sub - District, Wanghin District, Sisaket Province, by comparing between without washing and washing with water after spraying at day 1, 7 and 10. Healthrisk assessment from Chinese kale consumption was also conducted. The results found that carbosulfan residues in Chinese kale samples after spraying in day 1, 7 and 10 were 12.20, 1.74 and 1.59 mg/kg, respectively. The residues found in day 7 and 10 decreased significantly comparing with those in the first day of harvesting. After washing, carbosulfan residues in Chinese kale were found 2.70, 1.20 and 1.14 mg/kg, respectively. It showed decreased significantly only in the first day of harvesting. Comparing with the Maximum Residue Limit (MRLs), it was found that all detected residue levels were higher than the MRLs which set as 0.5 mg/kg. However, the consumption risk estimation in term of Hazard Quotient (HQ) showed that there was no risk from Chinese kale consumption in any period after carbosulfan spraying which HQ < 1.

References

Agricultural Pesticides Division. (2002). Sample Collection and Storage Manual. Department of Agriculture. Bangkok. (in Thai)

AOAC. (2007). Pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate. Association of Official Agricultural Chemists. Gaithersburg, USA.

ATSDR. (1997). Toxicological Profile for Chlopyrifos. U.S. Department of Health and Human. Agency for toxic substance and disease registry. Retrieved October 21, 2018, from http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp84.pdf.

ATSDR. (2015). Public Health Assessment Guidance Manual (update): Appendix G: Calculating Exposure Dose. Agency for toxic substance and disease registry. Retrieved November 29, 2018, from http://www.atsdr.cdc.gov/HAC/PHAmanual/app.htm.

Claimon, S. (2010). Good Agricultural Practice (GAP) for Chinese Kale. Department of Agriculture. Retrieved November 4, 2019, from https://soclaimon.wordpress.com/2010/06/14. (in Thai)

Chaiyunboon, P., Phumongkuttchai, J. & Bhunthavee, B. (2015). Residue trials of carbosulfan in Yardlong beans to establish Maximum Residue Limit (MRLs) in Trial 1-6. Report of Agricultural Production Science Research and Development Division, 58-66. (in Thai)

Department of Agricultural Extension. (2018). The report of Chinese kale growing situation in year 2017. Retrieved November 5, 2019, from http://www.production.doae.go.th. (in Thai)

Department of Health. (2011). Methods for Buying and Washing of Safe and Clean Fruits and Vegetable.Retrieved July 5, 2018, from https://foodsan.anamai.moph.go.th/ewt_dl_link.php?nid=916&filename=media2018_2

Jansrikun, A. (2000). Disease and Pests of Vegetable and their Controls. Bangkok: Thai Watanapanich

Kasuwan, W. (2008). General of Vegetable Plantation. Bangkok: Kreunaksorn

KhobJai, V., Dumrongsat, A., Pantha, P. & Doakpoung, D. (2010). Pesticide usage behaviors and bloodcholinesterase activities: a case study of Mong villagers in Phayao Province. Journal of Health Science Research, 4(2), 36-46. (in Thai)

Koranee, R. & Prangsurang, P. (2016). A study of comparing the effectiveness of washing method to eliminate pesticide residues in fresh vegetables. Thai Food and Drug Journal, 23(1), 34-42. (in Thai)

National Bureau of Agricultural Commodity and Food Standards. (2016). Pesticide residues : Maximum Residue Limits.Retrieved November 7, 2019, from http://www.acfs.go.th/standard/download/MAXIMUM-RESIDUELIMITS.pdf. (in Thai)

NSTDA. (2008). Size Thailand. National Science and Development Agency, Retrieved December 25, 2018, from http://waa.inter.nstda.or.th/stks/pub/2012/20120417-SizeThailand.pdf.

Pakakasma, P., Saisin, S. & Sutin, S. (2017). Detection of organophosphate and carbamate pesticides residues in vegetables in Samutprakarn Province. Journal of Business Administration the Association of Private Education Institutions of Thailand, 5(1),22-30. (in Thai)

Pimentel, D. (1995). Amounts of pesticides reaching target pests: Environmental impacts and ethics. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 17 - 29.

Piromchit, P & Paileeklee, S. (2015). Knowledge and behavior regarding pesticide use among agriculturists in Ban Na Lao, Na Wang District, Nong Bua Lam Phu Province. Community Health Development Quarterly Khon Kaen Unversity, 2(3), 299–309. (in Thai)

Thai-PAN. (2016). Monitoring Report of Pesticide residues in vegetables and fruits. Thailand Pesticide Alert Network. Retrieved December 9, 2018, from http://www.thaipan.org/sites/default/files/file/pesticide_doc24_press_4_5_2559.pdf. (in Thai)

Udomchok, M. (2008). Residue trials of pesticide in asparagus to establish Maximum Residue Limit (MRLs) in Trial 3 and Trial 4. Report of Research and Development of Plant and Agricultural Technology. Retrieved November 10, 2019, From http://www.doa.go.th/research/attachment. (in Thai)

US-EPA. (1987). Carbosulfan; CASRN 55285-14-8. Retrieved December 7, 2018, from https:// cfpub.epa.gov/ncea/iris/iris_documents/documents/subst/0021_summary.pdf#nameddest=rfd.

Wanwimolruk, S., Kanchanamayoon, O., Phopin, K. & Prachayasittikul, V. (2015). Food safety in Thailand 2: Pesticide residues found in Chinese kale (Brassica oleracea), a commonly consumed vegetable in Asian countries. Science of the Total Environment, 532,447 - 455.

Wongjanta, L., Kanyaboon, P., KenKum, T., & Srihawiroj, R. (2016). Knowledge, Attitudes and Behaviors related to Insecticide Contamination in Fresh Vegetables and Fruits among Consumers in Bang Lai Sub-District, Bueng Na Rang District, Phicit Province. FDA Journal, 23(1), 18-24. (in Thai)

Downloads

Published

2022-12-02