ศักยภาพของปุ๋ยอินทรีย์ในท้องถิ่นต่อการเจริญเติบโต ผลผลิต คุณภาพผลผลิต และผลตอบแทนทางเศรษฐกิจในการผลิตหอมแดงอินทรีย์ที่จังหวัดศรีสะเกษ
The Potential of Local Organic Fertilizers on Growth, Yield, Quality, and Economic Benefit for Organic Shallot Production in Sisaket Province
Keywords:
ปุ๋ยหมักชีวภาพ , ปุ๋ยคอก , การเจริญเติบโต, ผลผลิต, ผลตอบแทนทางเศรษฐกิจ, Bio-Compost, Manure, Growth, Yield, Economic benefitAbstract
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาศักยภาพของปุ๋ยอินทรีย์ในท้องถิ่นต่อการเจริญเติบโต ผลผลิต และคุณภาพ ผลผลิตของหอมแดง เพื่อเป็นแนวทางในการเลือกใช้ปุ๋ยอินทรีย์ทดแทนปุ๋ยเคมีในระบบการผลิตหอมแดงอินทรีย์ของจังหวัด ศรีสะเกษ ในการศึกษาครั้งนี้ประกอบไปด้วยปุ๋ยอินทรีย์จำนวน 5 ชนิด ได้แก่ ปุ๋ยอินทรีย์การค้า ปุ๋ยมูลวัวแห้ง ปุ๋ยมูลสุกรแห้ง ปุ๋ยมูลไก่แห้ง และปุ๋ยหมักชีวภาพ เปรียบเทียบกับการใช้ปุ๋ยเคมีโดยวางแผนการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ในบล็อก จำนวน 4 ซ้ำๆ ละ 1 แปลง โดยแปลงย่อยมีขนาด 1x1.5 เมตร ปลูกหอมแดงได้จำนวน 48 หัวต่อแปลง แบ่งการให้ปุ๋ยออกเป็น 3 ระยะ คือ ปุ๋ยรองพื้น การให้ปุ๋ยครั้งที่ 1 และการให้ปุ๋ยครั้งที่ 2 เมื่อหอมแดงมีอายุ 20 และ 45 วัน ตามลำดับ ผลการศึกษาพบว่า การให้ปุ๋ยมูลไก่แห้งนั้นมีผลทำให้การเจริญเติบโต ผลผลิต และคุณภาพผลผลิตของหอมแดงดีที่สุด โดยมีผลผลิตสูงถึง 5.75 กิโลกรัมต่อแปลง หรือ 3.99 ตันต่อไร่ รองลงมาคือ การให้ปุ๋ยมูลสุกรแห้ง ซึ่งมีผลผลิต 4.55 กิโลกรัม/แปลง หรือ 3.15 ตันต่อไร่ ในขณะที่การให้ปุ๋ยเคมีที่ให้ผลผลิตเพียง 4.32 กิโลกรัมต่อแปลง หรือ 2.99 ตันต่อไร่ นอกจากนี้แล้ว เมื่อประเมินผลตอบแทนทางเศรษฐกิจ พบว่าการใช้ปุ๋ยอินทรีย์ทุกชนิดให้รายได้สุทธิระหว่าง 158,020-264,820 บาทต่อไร่ แต่การให้ปุ๋ยเคมีให้รายได้ สุทธิต่อพื้นที่เพียง 47,390 บาทต่อไร่ ดังนั้นจากผลการศึกษาในครั้งนี้เห็นได้ว่าในการผลิตหอมแดงอินทรีย์นั้นสามารถนำปุ๋ยอินทรีย์ที่มีอยู่ในท้องถิ่นมาใช้ให้เกิดประโยชน์ทดแทนการใช้ปุ๋ยเคมีได้ โดย เฉพาะปุ๋ยมูลไก่แห้งและปุ๋ยมูลสุกรแห้ง This research aims to study the potential of local organic fertilizers on the growth, yield, and quality of shallots, to guide the choice of organic fertilizers as a substitute for chemical fertilizers in the organic shallot production of Sisaket Province. This study consisted of five local organic fertilizers: commercial organic fertilizer, dried cow manure, dried pig manure, dried chicken manure, and bio compost, compared with chemical fertilizer (Control). The Randomized Complete Block Design; RCBD was used as an experimental design with 4 replications. The plot size is 1x1.5 m2, and 48 plants/plot. Fertilizers application were divided into three phases; 1) at the soil preparation time, 1) 20 days after planting (DAPS) and 3) 45 DAPS. The results showed that dried chicken manure has a strong influence on shallot’s growth, yield, and quality, with 5.75 kg/plot or 3.99 tons/rai. Followed by dried pig manure with 4.55 kg/plot or 3.15 tons/rai. While chemical fertilizer yields only 4.32 kg/plot or 2.99 tons/rai. In addition, when evaluating economic returns, it was found that the use of all organic fertilizers provides a net income of between 158,020-264,820 baht/rai, but chemical fertilizers provide a net income per area of only 47,390 baht/rai. Therefore, as the results of this study show, in the production of organic shallots, locally available organic fertilizers can be used as a substitute for chemical fertilizers, especially dried chicken manure and dried pig manure.References
Abdelrazzag, A. (2002). Effect of chicken manure, sheep manure and inorganic fertilizer on yield and nutrients uptake by onion. Pakistan Journal of Biological Sciencs, 5,266-268.
Bahrudin, M.A., & Thaha, A.R. (2019). Organic fertilizers are effective in increasing growth and productivity of shallot lembah palu varieties. The Agriculture Science Journal, 6(1), 13-19.
Batey, T. (2009.) Soil compaction and soil management (a review). Soil Use Manag, 25(4), 335-345.
Biratu, G.K., Elias, E., Ntawuruhunga, P., & Nhamo, N. (2018). Effect of chicken manure application on cassava biomass and root yields in two agro-ecologies of Zambia. Agriculture, 8(4), 1-15.
Bohme, L., Langer, U., & Bohme, F. (2005). Microbial biomass, enzyme activities and microbial community structure in two European long-term field experiments. Agric Ecosyst Environ, 109, 141-152.
Chauhan, P.K., Singh, V., Dhatwalia, V.K., & Abhishek, B. (2011). Physico-chemical and microbial activity of soil under conventional and organic agricultural system. J Chem Pharm Res,3, 799-804.
Djaenuddin, N., Faesal & Soenartiningsih. (2014). Isolation and effectivity examination of several local decomposer in decomposing corn plant waste. Biosfera, 31(2), 49-55.
Dwipa, I., Putra, O., Akhir, N., & Azwardi, D. (2019). Effect of organic matterials and ZA (Zwavelzure Ammoniak) fertilizer to growth and yield of shallot in Utizol soil in west sumatera, Indonesia. International Journal of Advanced research, 7(8), 842-848.
Erana, F.G., Tenkegna, T.A., & Asfaw, S.L. (2019). Effect of agro industrial wastes compost on soil health and onion yields improvements: study at field condition. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, 8(1), S161-S171.
Islam, M.R., Trivedi, P., Palaniappan, P., Reddy, M.S., & Sa, T. (2009). Evaluating the effect of fertilizer application on soil microbial community structure in rice based cropping system using fatty acid methyl esters (FAME) analysis. World J Microbiol Biotechnol,25, 1115-1117.
Karimuna, L., Rahni, N.M., & Boer, D. (2016). The use of bokashi to enhance agricultural productivity of marginal soils in Southeast Sulawesi, Indonesia. J Trop Crop Sci, 3, 1-6.
Lasmini, S.A., Nasir, B., Hayati, N., & Edy, N. (2018). Improvement of soil quality using bokashi composting and NPK fertilizer to increase shallot yield on dry land. Australian Journal of Crop Science, 12(11), 1743 - 1749.
Lopes, A.R., Faria, C., Prieto-Fernandez, A., Trasar-Cepeda, C., Manaia, C.M., & Nunes, O.C. (2011). Comparative study of the microbial diversity of bulk paddy soil of two rice fields subjected to organic and conventional farming. Soil Biol Biochem, 43, 115-125.
Luta, D.A., Siregar, M., & Sri Wahyuni Br, P.A. (2020). Respons pertumbuhan beberapa varietas Tanaman Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) terhadap aplikasi kompos sampah kota. Journal Pertanian Tropik, 7(1), 121-125
Nannipieri, P., Grego, S., & Ceccanti, B. (1990). Ecological significance of the biological activity in soil. In Bollag, J.M., & Stotzky, G. (eds) Soil biochemistry, vol 6. Marcel Dekker, New York, pp 293-355
Nguatchai, W., Chaisawa, P., Penalawat, K., Bunnun, W., & Phonkhen, K. (2019). An analysis of cost and return of shallot in Yangchumnoi District, Sisaket Province. Sisaket Rajabhat University Journal, 13(3), 118-123. (in Thai)
Nugroho, B., Mildaryani, W., & Dewi, S.H.C. (2019). Organic shallot cultivation by using siam weed compost combined with biocontrol agent of avirulent Fusarium oxysporum F. Sp. cepae. International Conference on Food Science and Technology, 1-5. doi: 10.1088/1755-1315/379/1/012005.
Oktaviani, T., Havati, M., & Kesumawati, E. (2019). The response of shallot (Allium ascalonicum L.) growth and yield to gibberellineconcentration and the interval of NASA liquild organic fertilizer. The 1st International Conference on Agriculture and Bioindustry 2019.
Onggo, T.M., Kusumiyati, A., & Nurfitriana. (2001). The effect of the addition of husk charcoal and polybag size on growth and yield of grafted tomato plant Valouro cultivar. Jurnal Kultivasi, 16(1), 298-304.
Parwi, I.U., Hamawi, M., & Etica, U. (2019). Growth and yield of shallot (Allium cepa L.) in response of organic fertilizer and Trichoderma asperellum. Journal of Physics, doi: 10.1088/1742-6596/1381/1/012004.
Rahayu, S.J., Cahyani, V.R., & Fauziah, S.K. (2019). The effects of biochar and compost on different cultivars of shallots (Allium ascalonicum L.) Growth and nutrient uptake in Sandy soil under saline water. Journal of Soil Science and Agroclimatology, 16(2), 216-228.
Richard, L.A. (ed.), (1954). Diagnosis and improvements of saline and alkali soils. USDA. Agriculture Handbook 60. 160 p.
Santosa, M., Suryanto, A., & Maghfoer, M.D. (2015). Application of biourine on growth and yield of shallot fertilized with inorganic and organic fertilizer in Batu, East Java. Agrivita,37(3), 290-295.
Santoso, M., & Romadhon, N.Q. (2018). The effect of organic urban farming on growth and yield of shallot (Allium ascalonicum L.) Bioscience Research, 15(2), 996-1003.
Si Sa Ket Horticultural Research Center. (1985). Annual Research Report 1985. Si Sa Ket Horticultural Research Center. Department of Agriculture. Ministry of Agriculture and Cooperatives.
Sukyankij, S., Jewprasert, S., Pangjai, W., & Panich-pat, T. (2021). Comparison of the quality of two organic fertilizers on yield of Hom Pathum rice and soil properties. Khon Kaen Agriculture Journal, 1, 37-48. (in Thai).
Shaymaa, I., Shedeed, S., EL-Sayed, A.A., & Abo Bash, D.M. (2014). Effectiveness of bio-fertilizers with organic matter on the growth, yield and nutrient content of Onion (Allium cepa L.) plants. European International Journal of Science and Technology, 3(9), 115-122.
Suparman, B.A., Nuraini, L., Nugroho, W.A., & Mulyono, J. (2021). Growth and yield of shallot using KCl fertilizer at peatlands in Central Kalimantan, Indonesia. E3S Web of Conference 306, 1st ICADAI 2021.
Theeba, M., Bachmann, R.T., Illani, Z.I., Zulkefli, M., Husni, M.H.A., & Samsuri, A.W. (2012). Characterization of local mill rice husk charcoal and its effect on compost properties. Malaysian Journal of Soil Science, 16, 89-102.
Tien, C.J., & Chen, C.S. (2012). Assessing the toxicity of organophosphorus pesticides to indigenous algae with implication for their ecotoxicological impact to aquatic life. J Environ Sci Health B, 47, 901-912.
Velthof, G.L., Barot, S., Bloem, J., Butterbach-Bahl, K., de Vries, W., Kros, J., Lavelle, P., Olesen, J.E. & Oenema, O. (2011). Nitrogen as a threat to European soil quality, In: Sutton, M.A., Howard, C.M., Erisman, J.W., Billen, G., Bleeker, A., Grennfelt, P., van Grinsven, H., & Brizzetti, B. (eds). The European nitrogen assessment. Cambridge University Press, Cambridge, UK, pp 494-509.
Walkey, A. & Black, I.A. (1934). An examination of the degtjareff method for determining soil organic matter and a proposed modification of the chromic acid titration method for determination of soil organic matter. Soil Science,37, 29-33.
Wongwatanyoo, J., Jirasirilerd, G., & Vanitkun, N. (2018). Production and production cost of shallot in Yangchumnoi District, Sisaket Province. RAJABHAT AGRIC, 17(2), 69-76.
Yang, Y.H., Yao, J., Hu, S., & Qi, Y. (2000). Effects of agricultural chemicals on DNA sequence diversity of soil microbial community: a study with RAPD marker. Microb Ecol, 39, 72-79.
Yang, Y.H., Chen, D.M., Jin, Y., Wang, H.B., Duan, Y.Q., Guo, X.K., He, H.B., & Lin, W.X. (2011). Effect of different fertilizers on functional diversity of microbial flora in rhizospheric soil under tobacco monoculture. Acta Agron Sin, 37,105-111.