ผลของปริมาณเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าวที่มีต่อคุณภาพน้ำนมข้าวโพด
Effect of Gac Fruit Aril Amounts on the Corn Milk Qualities
Keywords:
เยื่อหุ้ม , เมล็ดฟักข้าว , น้ำนมข้าวโพด, aril, gac fruit , corn milkAbstract
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของปริมาณเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าวที่เหมาะสมต่อคุณภาพของน้ำนมข้าวโพด โดยได้ทำการศึกษาน้ำนมข้าวโพดเสริมเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าวร้อยละ 0, 2, 4 และ 6 ศึกษาสมบัติทางกายภาพ เคมี และ จุลชีววิทยา ได้แก่ สีความสว่าง ความหนืด ปริมาณตะกอน ความเป็นกรด-ด่าง ปริมาณของแข็งที่ละลายน้ำได้ทั้งหมด ปริมาณไลโคพีน ร้อยละการยับยั้งสารต้านอนุมูลอิสระโดยวิธี DPPH ปริมาณจุลินทรีย์ทั้งหมด และศึกษาการยอมรับประสาทสัมผัสด้านสี กลิ่น รสชาติ ลักษณะปรากฏ และความชอบโดยรวมแบบ 9-point hedonic scale โดยใช้ผู้ทดสอบชิมที่ไม่ผ่านการฝึกฝนจำนวน 30 คน ผลการวิเคราะห์ทางกายภาพ และเคมีพบว่า มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p≤0.05) ยกเว้นความเป็นกรด-ด่าง และของแข็งที่ละลายน้ำได้ทั้งหมด เมื่อเพิ่มปริมาณเยื่อหุ้มเมล็ดฟักข้าวมากขึ้นมีผลให้ไลโคพีนที่วัดได้และร้อยละการยับยั้งสารต้านอนุมูลอิสระโดยวิธี DPPH มีค่าเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ผลการวิเคราะห์ทางจุลชีววิทยาพบว่า ปริมาณจุลินทรีย์ทั้งหมดไม่เกินปริมาณที่กำหนด ส่วนผลการทดสอบทางประสาทสัมผัสพบว่า ค่าสี กลิ่น รสชาติ ลักษณะปรากฏ และความชอบโดยรวมที่วัดได้มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ โดยการเติมเยื่อหุ้ม เมล็ดฟักข้าวร้อยละ 2 ให้คะแนนด้านรสชาติ ลักษณะปรากฏ และความชอบโดยรวมมีค่าสูงสุดคือ 6.43, 6.53 และ 6.60 ตามลำดับ The purpose of this research was to study the effect of gac fruit aril on the quality of the corn milk that had been supplemented with 0%, 2%, 4% and 6% of gac fruit aril. The physical, chemical and microbiological properties such as L*, a*, b* values, viscosity, sedimentation amounts, pH, total soluble solid content, lycopene content, percentage of antioxidant inhibition as DPPH assay as well as total plate count were also analyzed. In addition, a sensory evaluation of each product’s color, odor, taste, appearance and overall acceptability characteristics was performed using a 9-point hedonic scale by 30 untrained panelists. The results indicated that all values were significant difference (p≤0.05), except for the pH and total soluble solid values. As the amounts of gac fruit aril increased, lycopene value and percentage of antioxidant inhibition values also significantly increased. The microbiological results demonstrated that total plate count followed in accordance with standard regulation. The results of sensory evaluation indicated that color, odor, taste, appearance and overall acceptability of corn milk products were significant difference. The supplementation of 2% of gac fruit aril showed the highest scores of taste, appearance and overall acceptability of 6.43, 6.53 and 6.60, respectively.References
AOAC. (2000). AOAC Official methods of analysis (Association of Official Analytical Chemists, 17th ed). International Inc. Arlington Virginia, USA.
Aoki, H., Kieu, N. T., Kuze, N., Tomisaka, K., & Chuyen. N. V. (2002). Carotenoid pigments in GAC fruit (Momordica cochinchinensis SPRENG). Biosci Biotechnol Biochem, 66(11), 2479-2482.
Apichartsrangkoon, A., Wongfhun, P., & Gordon, M. H. (2009). Flavor characterization of sugar-added Pennywort (Centella asiatica L.) juices treated with ultra-high pressure and thermal processes. Journal of Food Science, (74), 643-646.
Buadilok, N., & Oupathumpanont, O. (2022). Development of high lycopene edible film from gac aril. Burapa Science Journal, 27(1), 31-47. (in Thai)
Chaikulsareewath, A. (2012). Production of drinking yogurt fortified with gac fruit. Food Technology Siam University, 7(1), 23-30. (in Thai)
CIE. (1986). CIE Colorimetry. 2 nd Edition. Commission Internationale de l’Eclairage, Vienna.
Fish, W. W., Perkins-Veazie, P., & Collins, J. K. (2002). A quantitative assay for lycopene that utilizes reduced volumes of organic solvents. Journal of Food Composition and Analysis, 15, 309- 317.
Jan, A., & Masih, E. D. (2012). Development and quality evaluation of pineapple juice blend with carrot and orange juice. International Journal of Scientific and Research Publication, 2(8), 1-8.
Kanenok, S. (2018). Product development of gac fruit yoghurt. DRIRDI Research for Community Service Journal, 4(1), 92-100. (in Thai)
Lia, S. S., Shena, J. S., Ren, D. X., & Liu, J. X. (2015). Effects of the processing methods of corn grain and soybean meal on milk protein expression profiles in dairy cows. Animal, 9(2), 267-274.
Manok, S., & Lincharoen, P. (2015). Investigating antioxidant activity by DPPH, ABTS and FRAP assay and total phenolic compounds of herbal extracts in Ya-Hom Thepphachit. Advanced Science, 15(1), 106–117. (in Thai)
Ngamlamai, S. (2007). Effect of raw material and processing on quality of corn milk. Master of Science (Food Science and Technology). Chiang Mai University. (in Thai)
Nualkaekul, S. (2003). Development of enriched dietary fiber corn beverage from corn cake. Master of Science (Agro-Industrial Product Development). Kasetsart University. (in Thai)
Paralee, P., Praychoen, P., & Phongtongpasuk, S. (2013). Effect of thermal treatment on phytochemical content and antioxidant activity of gac juice. Burapha Science Journal, 18(2), 90-96. (in Thai)
Paseephol, T., Injun, N., & Sukmark, S. (2017). Development of sterilized soy milk mixed with mango juice. Conference Proceedings The 13th Mahasarakham University Research Conference. (pp.465-471). Mahasarakham. (in Thai)
Phamonprawat, K. (2013). Gac, a very valuable local plant. (1st ed). Bangkok: Phan villagers publishing house. (in Thai)
Punkaew, T., Hnongkhunsan, K., & Baipong, S. (2016). The appropriate amount of maltodextrin for gac aril powder processing. J. of Food Science and Technology, 1, 1-10. (in Thai)
Revilla, P., Anibas, C. M., & William, F. T. (2021). Sweet corn research around the world 2015–2020. Agronomy, 11(534), 1-49.
Ruangthamasingh, R., Piyasuwanying, P., & Siriwong, N. (2016). Formulation development of milk pudding substituted with corn milk. KKU Sci. J., 44(2), 345-354. (in Thai)
Ryall, A. L, & Lipton, W. J. (1997). Handling, transportation and storage of fruits and vegetables. Vol 1. Westport, C.T..: AVI Publishing Co.
Satsue, N. (2019). Product development of imitation milk from water caltrop. Master of Science (Home Economics). Rajamangala University of Technology Phra Nakhon. (in Thai)
Shimada, K., Fujikawa, K., Yahara, K., & Nakamura, T. (1992). Antioxidative properties of xanthone on the auto oxidation of soybean in cylcodextrin emulsion. J. Agr. Food Chem, 40, 945–948.
Tanongkankit, Y., Narkprasom, K., & Narkprasom, N. (2016). Effect of processing on physical property and carotenoid content in natural food colorant from gac aril. J. of Food Technology Siam University, 11(1), 47-57. (in Thai)
Tantaphanichakul, R. (2004). Food chemistry. (2 nd ed). Bangkok: Ramkhamhaeng University Press. (in Thai)
Thai Industrial Standards Institute Ministry of Industry. (2011). Thai community product standard corn milk (CPS.124/2015). (1 st ed). Bangkok: Thai Industrial Standards Institute. (in Thai)
Thepyothin, W., Senawong, N., & Muangprom, J. (2011). The quality and consumer acceptance of corn milk powder with sugar coating and pasteurized process. RMUTP Research Journal Special Issue, 192-202. (in Thai)
Ulziijargal, E., Yang, J. H., Lin, L. Y., Chen, C. P., & Mau, J. L. (2013). Quality of bread supplemented with mushroom mycelia. J. of Food Chem, 138, 70-76.
USDA Agricultural Research Service. (2008). Mango, raw. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21.
Vuong, L.T., Franke, A. A., Custer, L.J., & Murph, S. P. (2006). Momordica cochinchinensis Spreng. (gac) fruit carotenoids reevaluated. J. Food Comps, 19(6-7), 664-668.
Wanapa, S. (2011). Superfruit gac fruit is the best local crop. Agricultural Housing Journal, 35(4), 75-90. (in Thai)
Wirivutthikorn, W. (2020). Appropriate ratios of gelatin on pineapple juice gummy production supplemented with gac fruit aril. King Mongkut’s Agricultural Journal, 38(3), 400-407. (in Thai)
Wirivutthikorn, W. (2022). Product development of banana blended corn milk and soy milk beverage. In Conference Proceedings The 15 Research Administration Network Conference. (pp.403-414). Bangkok. (in Thai)
Wiriyajaree, P. (2018). Sensory evaluation. Chiang Mai: Faculty of Agro Industry, Chiangmai University. (in Thai)
Yeesaeng, J. (2017). The study of phytochemical and antioxidant activity of Thai gac and gac product. In Conference Proceedings The 9th NPRU National Academic Conference. (pp.35-44). Nakhon Pathom. (in Thai)