ผลของความเค็มและการเก็บเกี่ยวผลผลิตต่อการเพิ่มจำนวนและองค์ประกอบของโคพีพอดธรรมชาติที่เลี้ยงด้วยรำหมัก

Effect of Salinity and Harvesting on Population Dynamics and Composition of Natural Copepods Fed with Fermented Bran

Authors

  • ดวงทิพย์ อู่เงิน
  • วรเทพ มุธุวรรณ
  • ศิรประภา ฟ้ากระจ่าง
  • ชลธิชา สุขประเสริฐ

Keywords:

ความเค็ม, การเก็บเกี่ยว, รำหมัก, โคพีพอด, salinity, harvest, rice bran, copepod

Abstract

การทดลองครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อทำการทดสอบผลของความเค็มที่ต่างกัน 3 ระดับ (28, 30, 32 ppt) และการเก็บเกี่ยวผลผลิตระหว่างการเก็บเกี่ยวผลผลิตหนึ่งครั้ง (วันที่ 30 สิ้นสุดการทดลอง) และสองครั้ง (ครึ่งหนึ่งวันที่ 12 และ วันที่ 30 สิ้นสุดการทดลอง) ต่อการเพิ่มจำนวน และองค์ประกอบของโคพีพอดในธรรมชาติโดยการให้อาหาร (รำหมัก) เป็นอาหารครั้งเดียวเมื่อเริ่มทดลองที่ความเข้มข้น 150 ppm วางแผนการทดลองแบบแฟคทอเรียล (Factorial design) ที่ความจุน้ำ 10 ลิตร ทั้งหมด 18 ใบ เป็นเวลา 30 วัน ผลการทดลองพบว่าโคพีพอดมีการตอบสนอง โดยการเพิ่มจำนวนโคพีพอดในช่วงแรกก่อนลดจำนวนลงในแนวทางเดียวกันที่ความเค็ม 28 ppt ทั้งชุดการทดลองที่เก็บเกี่ยวผลผลิต 1 ครั้งและ 2 ครั้ง ในวันที่ 2 พบความหนาแน่นของโคพีพอดมีค่าสูงสุด(ค่าเฉลี่ย±SE) 3.1±0.3 ตัว/ มล. และ 2.8 ±0.3 ตัว/ มล. ก่อนความหนาแน่นกลับเพิ่มสูงขึ้น ในวันที่ 10 มีค่าเฉลี่ย (±SE) 2.8±0.4 ตัว/ มล. และ 1.0±0.2 ตัว/ มล. ตามลำดับ แตกต่าง (p<0.01) จากโคพีพอดที่เลี้ยงด้วยความเค็ม 30 ppt และ 32 ppt พบว่าความหนาแน่นของโคพีพอดเพิ่มขึ้น (ค่าเฉลี่ย±SE) 1.3±0.1 ตัว/ มล. และ 0.9-0.1 ตัว/ มล. ในช่วงวันที่ 12-14 ก่อนมีการลดลง ในแนวทางเดียวกัน สำหรับการเก็บเกี่ยวผลผลิตพบว่าการเก็บเกี่ยวผลผลิตครึ่งหนึ่ง ในวันที่ 12 ไม่ทำให้ความหนาแน่น ของโคพีพอดลดลงเมื่อสิ้นสุดการทดลอง โดยกลุ่มชนิดของโคพีพอดที่พบมากที่สุดคือ คาลานอยล์ ไซโคลพอยด์ ฮาร์แพคทิคอยด์ (ร้อยละ 59.1±0.1, 27.9, 12.5) และสัดส่วนร้อยละของระยะการเติบโตของโคพีพอดที่พบมากที่สุดคือ นอเพลียส ตัวเต็มวัย โคพีโพดิด และตัวเต็มวัยที่มีไข่ (ร้อยละ 55.8±4.8, 24.5±3.4, 19.2±2.1, 0.5±0.2) ตามลำดับ ผลการทดลองสรุปได้ว่าโคพีพอดเจริญเติบโตได้ดีในน้ำที่ความเค็มต่ำ (28 ppt) และการเก็บเกี่ยวผลผลิต 2 ครั้ง ทำให้ผลผลิตของโคพีพอดมากขึ้น  An experiment was conducted to study the effect of 3 different salinity levels (28, 30, 32 ppt) and frequency of harvesting at the end (30 days.) and double harvesting on days 12 and 30 (the end) fed with fermented bran as concentration 150 ppm first feeding only. Factorial design in eighteen of 10-liter plastic tanks for 30 days.  The results showed that responded copepods by increasing the maximum copepod density was (mean±SE) 3.1±0.3 and 2.8±0.3 ind./mL on day 2 before the reversal at high density (Mean±SE) 2.8±0.4 and 1.0±0.2 ind./ mL in day 10 at salinity 28 ppt in both 2 harvest, respectively. Different (p<0.01) at high salinity 30 and 32 ppt to copepod density was (mean±SE) 1.3±0.1 and 0.9-0.1 ind./mL at 12-14 days before increasing at the same approach. Half-harvested copepods at 12 days did not affect of density copepods in the end. Most types of copepod were order calanoid, cyclopoid and harpacticoid copepod (Percent 59.1±0.1, 27.9, 12.5) and the stage were nauplii, adult, copepodite and adult with eggs (Percent 55.8±4.8, 24.5±3.4, 19.2±2.1, 0.5±0.2), respectively. Concluded there were copepods prefer salinity of 28 ppt and double harvesting increased the production of copepods.

References

Aquamimicry. (2002). Color cap manual Documentation for using the product (in Thai)

Cheng, S. H., AOKI, S., Maeda, M. and Hino, A. 2004. Competition between the rotifer Brachionus rotundiformis and the ciliate Euplotes vannus fed on two different algae. Aquaculture, v. 241, n. 26, p. 331-343.

Costa, K. G., Pereira, L. C. C., & Costa, R. M. (2008). Short and long-term temporal variation of the zooplankton in a tropical estuay (Amazon region, Brazil). CienciasNaturais,3(2), 127-141.

Dahm, H. (2000). Phylogenetic Implications of the Crustacean Nauplius. Advance in Copepod Taxonomy. Hydrobiologia. 417 91-99.

Huang, J.Q., Li, S.J., Hou, H.B., et al., (2000). Community characteristics of planktonic copepods in Luoyuan Bay, Fujian. Marine Sciences 24 (6), 1–4.

Long, L.J., He, W.H., (1995). The effect of various salinity on the growth and reproduction of Euterpe acutifrons. Supplement to the Journal of Sun Yatsen University 3, 61–63.

Lin, L.M., Xu, F., Lin, J., (1998). The effect of various salinity on the growth and development of Acartia spinicauda. Journal of Oceanography in Taiwan Strait 17, 53–55 (supplement).

Liu, M., Chen, S.J., (1995). Study on the culturing Apocyclops royi. Fujian Fisheries 2, 19–22.

McKinnon, A.D., S. Duggan, P.D. Nichols, M.A. Rimmer, G. Semmens & B. Robino. (2003). The Potential of Tropical Paracalanid Copepods as Live Feeds in Aquaculture. Aquaculture. 223 (1): 89-106.

Miller, Denise D., Marcus, Nancy H., (1994). The effects of salinity and temperature on the density and sinking velocity of eggs of the calanoid copepod Acartia tonsa Dana [J]. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 179 (2), 235–252.

Nagaraj, M., (1992). Combined effects of temperature and salinity on the development of the copepod Eurytemora affinis. Aquaculture 103 (1), 65–71.

Peck, A. M and Linda Holste. (2006). Effects of salinity, photoperiod and adult stocking density on egg production and egg hatching success in Acartia tonsa (Calanoida: Copepoda): Optimizing intensive cultures. Aquaculture, 255, 341–350.

Romano, N. (2017). Aquamimicry: a revolutionary concept for shrimp farming. 5 pp. Retrieved from https://www.researchgate.net/deref/httpเปอร์เซ็นต์3Aเปอร์เซ็นต์2F เปอร์เซ็นต์2Fadvocate. gaalliance.org เปอร์เซ็นต์2Faquamimicry-a-revolutionary-concept-for-shrimp-farmingเปอร์เซ็นต์2F.

Santhosh B., Anil M. K., Muhammed Anzeer F., Aneesh K. S., Mijo V. Abraham, Gopakumar G., Rani Mary George, Gopalakrishnan A. and Unnikrishnan C. (2018). Culture Techniques of marine Copepods. CMFRI Booklet No.9/2018. ISBN 978-93-82263-23-4. Indian Council of Agricultural Research Central Marine Fisheries Research Institute. 142 p.

Sanomuang, L. (2002). Freshwater zooplankton. Calanoid copepods in Thailand. Khon Kaen: Applied Taxonomy Research Center, Department of Biology, Faculty of Science, Khon Kaen University. (in Thai)

Wang, Z.L., (1995). Distribution of pelagic copepods in Dalian Bay. Journal of Oceanography of Huanghai & Bohai Seas 13 (1),47–54.

Wongrat, L. (1998). Zooplankton. First type 1. Publisher, Kasetsart University, Bangkok. (in Thai)

Wongrat, L. (2000). A Guide to Plankton Cultivation. 3rd printing, KU Publishing House. (in Thai)

Downloads

Published

2023-06-09