คุณสมบัติการต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดหยาบจากกระพังโหม (Paederia foetida L.) และการประยุกต์ใช้สารสกัดหยาบในผลิตภัณฑ์คุกกี้เนยสด

The Antioxidant Properties of Skunk Vine (Paederia foetida L.) Crude Extracts and Its Application in Butter Cookie

Authors

  • ฐิติพร เทียรฆนิธิกูล
  • จิราภรณ์ นิคมทัศน์

Keywords:

สารสกัดหยาบ คุกกี้ , กระพังโหม , ต้านอนุมูลอิสระ, crude extract, cookie, Paederia foetida, antioxidant

Abstract

งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อตรวจสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระจากสารสกัดหยาบใบกระพังโหมสดและแห้งที่สกัดด้วย น้ำกลั่น ศึกษาตำรับขนมคุกกี้เนยสดเสริมกระพังโหม ตรวจสอบแร่ธาตุและการต้านอนุมูลอิสระของคุกกี้เนยสดเสริมกระพังโหม และศึกษาอายุการเก็บรักษา การตรวจสอบฤทธิ์ต้านสารอนุมูลอิสระของสารสกัดหยาบใบกระพังโหมด้วยวิธี DPPH free radical scavenging assay (DPPH) และวิธี ABTS free radical scavenging assay (ABTS) พบว่าสารสกัดหยาบน้ำจากกระพังโหมแห้งมีประสิทธิภาพในการต้านสารอนุมูลอิสระสูงกว่าสารสกัดหยาบน้ำจากกระพังโหมสดเล็กน้อย การวิเคราะห์ปริมาณสารประกอบฟินอลิกทั้งหมด พบว่าสารสกัดหยาบน้ำจากกระพังโหมมีปริมาณใกล้เคียงกับสารสกัดหยาบน้ำจาก กระพังโหมแห้ง การประเมินคุณภาพประสาทสัมผัสในด้านลักษณะภายนอก (รูปร่าง) สี กลิ่น รสชาติ เนื้อสัมผัสและการยอมรับโดยรวม พบว่าผู้ทดสอบชิมในห้อง ปฏิบัติการและบุคคลทั่วไปให้การยอมรับผลิตภัณฑ์คุกกี้เนยสดเสริมสารสกัดหยาบ กระพังโหมแห้งที่ความเข้มข้นร้อยละ 2 มีการยอมรับอยู่ในระดับมาก โดยผู้ทดสอบชิมในห้องปฏิบัติการและบุคคลทั่วไปมีการยอมรับโดยไม่มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับนัยสำคัญ 0.05 กับ ร้อยละ 1 และ 3 ปริมาณแคลเซียมและ โพแทสเซียมในคุกกี้เนยสดปริมาณ 100 กรัม พบว่า คุกกี้เนยสดเสริมสารสกัดหยาบกระพังโหมมีแคลเซียมและโพแทสเซียม เพิ่มมากขึ้นปริมาณ 8.37 และ 2.10 มิลลิกรัมตามลำดับ นอกจากนี้คุกกี้เนยสดที่เสริมสารสกัด หยาบกระพังโหมพบว่ามีฤทธิ์ต้านสารอนุมูลอิสระ อายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์คุกกี้เนยสดเสริมกระพังโหมทั้งอุณหภูมิห้องและอุณหภูมิตู้เย็น พบว่า ผลิตภัณฑ์คุกกี้เนยสดเสริมสารสกัดหยาบกระพังโหมสามารถเก็บไว้ในอุณหภูมิห้องไม่เกิน 10 วัน ขณะที่อุณหภูมิตู้เย็น สามารถเก็บไว้ได้มากกว่า 11 วัน งานวิจัยนี้เป็นงานวิจัยแรกที่แสดงให้เห็นว่าสารสกัดหยาบใบกระพังโหมมีศักยภาพในการนำมาประยุกต์ใช้สามารถนำมาต่อยอดเสริมในผลิตภัณฑ์ขนมอบได้  The objectives of this paper were to investigate the antioxidant activities of the crude distilled water extracts of fresh and dried Paederia foetida L. (skunk vine) leaves, to develop butter cookie recipes with added skunk vine, and to determine minerals content, antioxidant activities of butter cookies with crude extract of skunk vine and their shelf life. The antioxidant activities of the aqueous crude extracts was determined through the DPPH free radical scavenging assay and the ABTS free radical scavenging assay (ABTS). It was found that the aqueous crude extract from the dried plant had higher antioxidant activity than that from the fresh counterpart. The total phenolic content analysis revealed that both had a comparable amount. According to the sensory evaluation in terms of appearance, color, smell, taste, texture and overall acceptance performed by Laboratory panels and untrained consumer, the butter cookies with 2% aqueous crude extract of skunk vine gained a high acceptability, however, at the 0.05 level, there was no statistically significant difference between the expert and consumer groups for recipes containing 1,2,3% crude extract. 100 g of butter cookies with skunk vine crude extract supplement was found to contain higher calcium and potassium by 8.37 and 2.10 mg, respectively. In addition, butter cookies supplemented with skunk vine crude extract was found to have antioxidant activity. The butter cookie with 2% aqueous crude extract of skunk vine's shelf life can be stored for up to 10 days at room temperature and for more than 11 days in a refrigerator. To our knowledge, this study is the first to demonstrate that skunk vine crude extract may be used as a supplement for baked goods.

References

Elfalleh, W., Nasri, N., Marzougui, N., Thabti, I., M’rabet, A., Yahya, Y., Lachiheb, B., Guasmi, F. & Ferchichi, A. (2009). Physico-chemical properties and DPPH-ABTS scavenging activity of some local pomegranate (Punica granatum) ecotypes. International Journal ofFood Sciencesand Nutrition, 60,197-210.

Formagio, A.S.N., Volobuff, C.R.F., Santiago, M., Cardoso, C.A.L., Vieira, M.D.C. & Pereira, Z.V. (2014). Evaluation of antioxidant activity, total flavonoids, tannins and phenolic compounds in Psychotria leaf extracts. Antioxidants, 3, 745-757

Halee, A. and Rattanapun, B. (2017). Study of Antioxidant Efficacies of 15 Local Herbs. KMUTT Research and Development Journal, 40(2), 283-293. (in Thai)

Jansuna, S., Charoensup, L., Jirakiattikul, Y. & Harakotr, B. (2020). Effects of Drying Temperatures and Times on Antioxidant Contents and Their Activities of Centella asiatica (L.) Urb. Leaves.Thai Science and Technology Journal, 28(12), 2261-2272. (in Thai)

Jirum, J. & Srihanam, P. (2011). Free Radical and Antioxidant: Source and Reaction Mechanisms. Kalasin University Journal of Sciences Technology and Innovation, 1(1),59-70. (in Thai)

Kanokporn, S., Supap, S., & Kantarat, J. (2014). Gastroprotective Effects and Antioxidant Activities of Paederia pilifera Hook.f. Root Extract. Chiang Mai Journal of Science, 41(5.1), 1121–1131.

Khushbu, C., Anar, P., Mayuree, P., Carol, M., Roshni, S., & Subodh, A. (2010). Paederia foetida Linn. As a potential medicinal plant : A Review. Journal of Pharmacy Research, 3(12), 3135-3137.

Kumar, V., Anwar, F., Ahmed, D., Verma, A., Ahmed, A., Damanhouri, A.Z., Mishra, V., Ramteke, W.P., Bhatt, P.C. & Mujeeb, M. (2014). Paederia foetida Linn. leaf extract: an antihyperlipidemic, antihyperglycaemic and antioxidant activity. BMC Complementary and Alternative Medicine, 14(76), 1-16.

Leffingwell, J.C. (2004). Flavor-Base’2004. Flavor-Base Database, Version Date July 01, 2004.

Museo, S., Mahlee, S., Waekerjek, N., Daewosnung, A., Jehloh, H., Waeni, F. & Khaosung, W. (2016). The educationalneeds of consumers bakery in Tasap District Yala Provinces. The 1st National Conference. Ratchathani University. Ubonratchathani, Thailand. (in Thai)

Phansawan, B. (2013). Free radicals, Antioxidants and Antioxidant Activity Determination. Thai Science and Technology Journal, 21(3), 275-286. (in Thai)

Phoowachinnapong, R., Lowirakorn, S. & Uttamavatin, P. (2017). Consumption Behavior of Calcium Rich Nutrient by Students of Faculty of Public Health, Khon Kaen University. KKU Journal for Public Health Research, 10(3), 23-31. (in Thai)

Poungpun, W. (1999). Calcium Consumption of Early Adolescent Students in Rural Area: A Case Study in Tasalaprachanusorn School, Manchakheree District, Khon Kaen Province. Master’s thesis. Khon Kaen University. (in Thai)

Promdee, L. (2010). Pseudohyperkalaemia : causes and laboratory result validation. Journal of Medical Technology and Physical Therapy, 22(3), 208-217. (in Thai)

Rabeta, M.S. & Faraniza, R. (2013). Total phenolic content and ferric reducing antioxidant power of the leaves and fruits of Garcinia atroviridisand Cynometra cauliflora. International Food Research Journal, 20,1691-1696.

Salehin, K., Dilara, Z., Rajib, D., Dilruba, N., Shamima, A., Ahmed, R. & Mohammed, R. (2011). Antihyperglycemic Activity Studies with Methanol Extract of Madhuca Indica J.F. Gmel. Leaves and Paederia Foetida L. Stems in Mice. Advances in Natural and Applied Sciences, 5(2), 122–126.

Somyapukdee, K. & Kittiseribut, S. (2002). Chilled Foods. E-Center for Food Safety: Faculty of Technology. Mahasarakham University. (in Thai)

Sopittummakhun, K & Rattanasinganchan, P. (2017). Extraction and determination of antioxidant activity in herbal plant. Huachiew Chalermprakiet Science and Technology Journal, 3(1), 86-94. (in Thai)

Srianta, I., Arisasmita, J.H., Patria, H.D. & Epriliati, I. (2012). Ethnobotany, nutritional composition and DPPH radical scavenging of leafy vegetables of wild Paederia foetida and Erechtites hieracifolia. International Food Research Journal, 19(1), 245-250.

Tangtragoon, T. (1998). Ethnobotany of the Khamu, Lawa and H’tin in Some Areas of Nan Province. Master’s Thesis, Chiang Mai University, Chiang Mai, Thailand. (in Thai)

Termwong, N. (2008). Total of antioxidant, Phenolic compounds and Vitamin C in Vegetables and Medicinal Plants. Advanced Science Journal, 8(1),41-48. (in Thai)

Downloads

Published

2023-06-09