ผลของโพรไบโอติกต่อการเจริญเติบโต อัตรารอดตาย และความต้านทานต่อเชื้อ Aeromonas sp. ในการเลี้ยงกุ้งก้ามกราม (Macrobrachium rosenbergii)
Effect of Probiotics on Growth, Survival Rate and Resistance to Aeromonas sp. in rearing of Giant Freshwater Prawn (Macrobrachium rosenbergii)
Keywords:
กุ้งก้ามกราม , โพรไบโอติก , Bacillus coagulans , Bacillus aneurinilyticus , Aeromonas sp., gant freshwater prawn, probioticsAbstract
การศึกษาผลของโพรไบโอติกต่างชนิดกันต่อการเจริญเติบโต อัตรารอดตาย และความต้านทานต่อเชื้อ Aeromonas sp. ในการเลี้ยงกุ้งก้ามกราม (Macrobrachium rosenbergii) ขนาด 5 กรัม อัตราความหนาแน่น 22 ตัว/บ่อ (11 ตัว/ตารางเมตร) ในบ่อ ขนาด 1.5x1.5x1 เมตร วางแผนการทดลองแบบสุ่มตลอด (CRD) โดยแบ่งเป็น 3 ชุดการทดลอง ๆ ละ 4 ซ้ำ ได้แก่ ชุดการทดลองที่ 1 อาหารสำเร็จรูป (ชุดควบคุม) ชุดการทดลองที่ 2และ 3 อาหารผสม Bacillus coagulans และ Bacillus aneurinilyticus (ความเข้มข้นของโพรไบโอติกเท่ากับ 108 CFU/g) ตามลำดับ เลี้ยงเป็นระยะเวลา 60 วัน จากการศึกษาพบว่า กุ้งก้ามกรามที่ได้รับอาหาร ผสมโพรไบโอติกในชุดการทดลองที่ 2 และ 3 มีน้ำหนักเฉลี่ย, ความยาวเฉลี่ย, ความยาวเฉลี่ยที่เพิ่มขึ้น, อัตราการเจริญ เติบโตต่อวัน อัตราการเปลี่ยนอาหารเป็นเนื้อ และอัตรารอดตาย ดีกว่าชุดควบคุมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) ส่วนความต้านทานต่อเชื้อ Aeromonas sp. ของกุ้งก้ามกราม พบว่า กุ้งก้ามกรามในชุดควบคุมมีอัตราการตายสูงที่สุดเท่ากับ 63.33±0.58 เปอร์เซ็นต์ แตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) กับชุดการทดลองที่ 2 และ 3 ที่มีอัตราการตายเท่ากับ 40.00±1.00 และ 36.67±1.15 เปอร์เซ็นต์ คุณภาพน้ำตลอดระยะเวลาการเลี้ยงในทุกชุดการทดลองแตกต่างอย่างไม่มีนัยสำคัญทางสถิติ (p>0.05) จากการศึกษาครั้งนี้แสดงให้เห็นว่ากุ้งก้ามกรามที่ได้รับอาหารผสมโพรไบโอติกทั้ง 2 ชนิด สามารถช่วยเพิ่มการเจริญเติบโต อัตรารอดตาย และมีความสามารถต้านทานต่อเชื้อ Aeromonas sp. ได้ดีกว่าชุดควบคุม This study was examined different probiotics on growth, survival rate and resistance to Aeromonassp. in rearing of giant freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii). Prawns (size 5 g) were stock in 1.5x1.5x1 meters tanks at density 22 prawns/tank (11 prawns/tank). The experiment was Completely Randomized Design (CRD) and divided in to 3 treatments. Each treatment had 4 replications. The first treatment was commercial pelleted feed (control), the 2nd and 3rd treatments were commercial pelleted feed with Bacillus coagulans and Bacillus aneurinilyticus (at concentration108 CFU/g) respectively. After cultured for 60 days. The study founded that prawn fed with probiotic in treatment 2 and 3 had an average weight, average length, average length gain, average daily gain, feed conversion ratio and survival rate which were significantly different (p<0.05) from control group. In the study of resistance to Aeromonas sp. of Giant freshwater prawn, it was found that prawn in control group had highest mortality rate 63.33±0.58 percent, which was significantly different (p<0.05) with treatment 2 and 3 that had mortality rates 40.00±1.00 and 36.67±1.15 percent, respectively. For water quality during feed for 60 days in all treatments were not significantly different (p>0.05). From this study demonstrated that prawn fed with diet contain probiotics in the 2 and 3 treatments were able to enhance growth, survival rates and resistance to Aeromonas sp. than the control group.References
Akhil, G., Geetika, V., &. Paromita, G. (2016). Growth performance, feed utilization, digestive enzyme activity, innate immunity and protection against Vibrio harveyiof freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii fed diets supplemented with Bacillus coagulans. Aquaculture International,24, 1379–1392.
Amoah, K., Huang, Q.C., Tan, B.P., Zhang, S., Chi, S.Y., Yang, Q.H., Liu, H.Y. & Dong, X.H. (2019). Dietary supplementation of probiotic Bacillus coagulans ATCC 7050, improves the growth performance, intestinal morphology, microflora, immune response, and disease confrontation of Pacific white shrimp, Litopenaeus vannamei. Fish and Shellfish Immunology, 87, 796–808.
APHA, AWWA & WEF. (1995). Standard methods for the examination water and wastwater. (20th ed). Maryland: United Book Press.
Arguelles-Arias, A., Ongena, M., Halimi, B., Lara, Y., Brans, A., Joris, B., & Fickers, P. (2009). Bacillus amyloliquefaciens GA1 as a source of potent antibiotics and mother secondary metabolites for biocontrol of plant pathogens. Microbial Cell Factories, 8(63), 1-12.
Armstrong, D.A., Chippendale, D., knight, A.W. & Colt, J.E. (1978). Interaction of ionized and un-ionized ammonia on short-term survival and growth of prawn larvae, Macrobrachium rosenbergii. The Biological Bulletin, 154, 15-31.
Bell, T.A. & Lightner D.V. (1988). A Handbook of Normal Penaeid Shrimp Histology. Lawreence, Kansas: Allen Press, Inc.
Bhatnagar, A., & Dhillon, O. (2019). Characterization, screening, and application of bacteria with probiotic properties isolated from the gut of Labeo calbasu(Hamilton). Fisheries & Aquatic Life, 27, 178 - 189.
Bhatnagar, A., & Rathi, P. (2020). Dosage determination of autochthonous probiotic bacterium Aneurinibacillus aneurinilyticus for the optimum growth and immunostimulation of Labeo calbasu (Hamilton, 1822). Annals of Biology, 36(1), 81-87.
Boyd, C.E. (1989). Water quality management and aeration in shrimp farming. Alabama: Auburn University.
Cheng, W. & Chen, J.C. (2002). The virulence of Enterrococus Freshwater Prawn Macrobrachium rosenbergii. and It is Immune Resistance Under Ammonia Stress. Fish and Shellfish Immunology, 12, 97-109.
Del'Duca, A., Cesar, E.D., & Abreu, C.P. (2015). Bacterial community of pond's water, sediment and in the guts of tilapia (Oreochromis niloticus) juveniles characterized by fluorescent in situ hybridization technique. Aquac. Res, 46, 707-715.
Duangsawat, M. & Somsiri, J. (1985). Water Properties and Analytical Methods for Fisheries Research. Bangkok: Department of Fisheries. (in Thai)
Jueliang, P. (2011). Application of Spore-forming Bacteria for Controlling Pathogenic Bacteria Vibrio harveyi in Litopenaeus vannamei Culture. Master dissertation. Bangkok: Kasetsart University. (in Thai)
Limsuwan, C. & Chanratchakul, P. (2004). Shrimp farming industry in Thailand. Bangkok: Magic Publication Co., Ltd. (in Thai)
Lorsingkum T. (2011). Evaluation of Isoeugenol as an Anesthetic for Pacific White Shrimp (Litopenaeus vannamei). Master dissertation. Bangkok: Kasetsart University. (in Thai)
Mamdoh, Y.J., Idres, A.A., Mamdouh, A.H., & Sambhu, C. (2019). Probiotics as alternative control measures in shrimp aquaculture: A review. Journal of Applied Biology &Biotechnology, 7(3), 69-77.
Manjula, S., Saravana Bhavan, P., Karthik, M., Anitha, D., Kalpana, R. & Manjula T. (2018). Survival, Growth, Activities of Digestive Enzymes, Concentrations of Basic Biochemical Constituents and Competitive Exclusion of Pathogenic Bacteria in Bacillus Coagulans Supplemented Diet Fed Macrobrachium Rosenbergii Post-Larvae. International Journal of Research Studies in Science, Engineering and Technology, 12,9-22.
Nonwachai T. (2010). Growth, survival and non-specific immune characteristics of pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) fed with algal meal containing diets and challenged with Vibrio harveyi. Master dissertation. Bangkok: Kasetsart University. (in Thai)
Petjul, K., Kulvitit, K., Tankrathok, A., & Suebchompoo, P. (2018). A study of probiotic microorganisms from giant freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii de Man) pond in Kalasin province. KHON KAEN AGR. J., 46(5), 955-964. (in Thai)
Petjul, K., Tankrathok, A.& Chaisemsaeng, P. (2019). Screening of Protease Producing Probiotic Bacteria of Giant Freshwater Prawn (Macrobrachium rosenbergii de Man) on Pond Culture in Kalasin Province. Koch Cha Sarn Journal of Science, 40(2), 31-44. (in Thai)
Promnuan K. & Kiriratnikom S. (2018). Effect of Different Levels of Bacillus licheniformis Supplements in Diets on Growth Performance, Feed Utilization and Intestinal Bacteria of Hybrid Red Tilapia. Thaksin. J., 21(2), 43-50. (in Thai)
Sae-eiah, W. (2006). Effects of application of Bacillus sp. on water quality and yield of black tiger shrimp in Farming in low salinity water Master's thesis, Kasetsart University, Bangkok. (in Thai)
Somboon, M., Limsuwan, C., Chuchard, N. & Chanratchakul, P. (2009). Effect of three different groups of Bacillus on Vibrio spp. water quality and survival rate in larval rearing of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) In Proceeding of 47th Kasetsart University Annual Conference: Fisheries. (pp. 178-187). Bangkok: Kasetsart University. (in Thai)
Suwan, C., & Chitmanat, C. (2017). The application of probiotics for Tilapia culture. Chiang Mai Veterinary Journal,15(1), 15-24. (in Thai)
Suwanpinit, N. & Suwanpinit, P. (2009). General Microbiology. Bangkok: Chulalongkorn publishing house University. (in Thai)
Suwanthet, S. 2003. Techniques for Giant Freshwater Prawn hatching and nursery in Thailand. Bangkok: Department of Fisheries. (in Thai)
Tangkrock-olan, N. & Thongtiam, K. (2010). Effects of Salinity and Nitrite on Hemolymph Osmolality and Nitrite Uptake of Hemolymph of White- Leg Shrimp, Litopenaeus vannamei Boone, 1931. Burapha Sci. J. ,15(2), 20-28. (in Thai)
Trepolaksorn, P. (2020). Study on Costs and Returns of Giant Freshwater Prawn Culture and Giant Freshwater Prawn with Pacific White Shrimp Culture in Suphanburi Province. Satun: Satun Fisheries Provincial Office Department of Fisheries. (in Thai)
Wang, Y., Fu, L. & Lin J. (2012). Probiotic (Bacillus coagulans) Cells in the Diet Benefit the White Shrimp (Litopenaeus vannamei). Journal of Shellfish Research, 31, 885-860.
Wannapat, N. (2019). Guidebook to Freshwater prawn breeding under biosecurity systems. Freshwater Aquaculture Research and Development Division: Department of Fisheries. (in Thai)