ผลของอุณหภูมิอบแห้งต่อคุณภาพทางเคมีกายภาพและประสิทธิภาพ ในการต้านการเกิดออกซิเดชันของยอดและดอกมะขาม

Effect of Drying Temperature on Physicochemical Qualities and Antioxidant Capacity of Tamarind Shoot and Flower

Authors

  • ขวัญจิรา ศรีจริยา
  • อุทัยวรรณ ฉัตรธง
  • สิริกาญจน์ ธนบูรณ์ร้องคำ
  • พิทยา ใจคำ
  • เกตุการ ดาจันทา

Keywords:

มะขาม, การอบแห้ง, อุณหภูมิอบแห้ง, สารต้านออกซิเดชัน, tamarind, drying, drying temperature, antioxidant

Abstract

วัตถุประสงค์และที่มา : ใบมะขามอุดมไปด้วยสารต้านออกซิเดชันโพลีฟีนอลและฤทธิ์ทางชีวภาพ การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของอุณหภูมิการอบแห้งต่อคุณสมบัติทางเคมีกายภาพ  สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของยอดและดอกมะขาม วิธีดำเนินการวิจัย : การทดลองอบแห้งยอดและดอกมะขามด้วยตู้อบแห้งแบบลมร้อนที่อุณหภูมิ 50, 60 และ 70 องศาเซลเซียส จนได้ค่าวอเตอร์แอคทิวิตี้ (aw) ต่ำกว่า 0.5 ตรวจวิเคราะห์คุณภาพทางเคมีกายภาพ ได้แก่ ค่าวอเตอร์แอคทิวิตี้ ค่าความสว่าง (L*) ค่าความเป็นสีแดง (a*) และค่าความเป็นสีเหลือง (b*) ของยอดและดอกมะขามอบแห้ง และตรวจวิเคราะห์คุณภาพการต้านออกซิเดชัน ได้แก่ ปริมาณสารประกอบฟีนอลิกทั้งหมด สารประกอบฟลาโวนอยด์ทั้งหมด ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) และฤทธิ์รีดิวซ์เฟอร์ริก (ferric reducing antioxidant power, FRAP) ของสารสกัดน้ำร้อนของยอดและดอกมะขามอบแห้ง ผลการวิจัย : ยอดและดอกมะขามที่ผ่านการอบแห้งมีค่าวอเตอร์แอคทิวิตี้อยู่ในช่วง 0.35 – 0.43 มีค่าสี L* และค่าสี b* ของยอดมะขามอบแห้งเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติเมื่ออุณหภูมิการอบแห้งสูงขึ้น (P≤0.05) สารสกัดของยอดมะขามอบแห้งที่อุณหภูมิ 50 องศาเซลเซียส นาน 3.5 ชั่วโมง มีปริมาณสารประกอบฟีนอลิกทั้งหมด (3.10 mg GAE/g) ฟลาโวนอยด์ทั้งหมด (1.54 mg CE/g) และมีค่า FRAP (6.64 mg TE/g) สูงที่สุด และพบว่ายอดมะขามอบแห้งมีคุณภาพการต้านออกซิเดชันสูงกว่าดอกมะขามอบแห้งอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (P≤0.05) สรุปผลการวิจัย : ยอดมะขามมีคุณภาพการต้านออกซิเดชันสูงกว่าส่วนของดอกมะขาม สภาวะที่เหมาะสมในการอบแห้งยอดมะขาม คือ การอบแห้งที่อุณหภูมิ 50 องศาเซลเซียส นาน 3.50 ชั่วโมง ทำให้ยอดมะขามมีคุณภาพการต้านออกซิเดชันสูงกว่าการอบแห้งที่อุณหภูมิอื่น  Background and Objectives: Tamarind leaves are rich in antioxidant polyphenols and bioactive activity. This research aimed to study the effect of drying temperature on the physicochemical qualities, bioactive compounds, and antioxidant effects of tamarind shoot leaves and flowers. Methodology: Drying tamarind shoots and flowers with a hot air drying at 50, 60 and 70oC until water activity (aw) values were lower than 0.5. Physicochemical qualities including aw, brightness (L*), redness (a*) and yellowness (b*) values of dried tamarind shoots and flowers were examined. In addition, antioxidant properties including total phenolic compounds, total flavonoids, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH)-radical scavenging activity and ferric reducing antioxidant power (FRAP) of the hot water extracts of dried tamarind shoots and flowers were evaluated. Main Results: The values of water activity of dried samples were ranged 0.35 – 0.43. The L* and b* values of dried tamarind shoot leaves were significantly increased when drying temperature rose (P≤0.05). The extract of tamarind shoots dried at 50ºC for 3.5 h exhibited the highest values of total phenolic compounds (3.10 mg GAE/g), flavonoids (1.54 mg CE/g) and FRAP value (6.64 mg TE/g). Moreover, the extract of tamarind shoot leaves found to have significant greater potent of antioxidant capacity than those found in flower part (P≤0.05). Conclusions: Tamarind shoot leaves exhibited higher antioxidant quality than those found in the flower part.  The optimal drying condition for tamarind shoot leaves was 50oC for 3.50 h resulting in the superior antioxidant quality than those found in other drying temperature.

References

Bhadoriya, S.S., Mishra, V., Raut, S., Ganeshpurkar, A., & Jain, S.K. (2012). Anti-inflammatory and antinociceptive activities of a hydroethanolic extract of Tamarindus indica leaves. Scientia Pharmaceutica, 80(3), 685-700.

Bhat, R.B., Eterjere, E.O., & Oladipo, V.T. (1990). Ethnobotanical studies from central Nigeria. Economic Botany, 44(3), 382-390.

Bowe, C. (2007). Predicting suitable areas for the production of tamarind (Tamarindus indica L.), An Underutilised Fruit Tree Species. Doctoral dissertation, University of Southampton.

Chen, J.P., Wang, Y., Zhang, X.Y., Sun, P., Wu, Z.F., Shang, Y.F., Yang, S.H., Ma, Y.L., & Wei, Z.J. (2022). Effect of air drying temperature on the phenolics and antioxidant activity of Xuan‑Mugua fruit. Food Science and Technology, 42, 1-6.

Dajanta, K., Chattong, U., & Rongkam, H. (2019). Effect of Solid-to-solvent ratio and maceration time on antioxidant quality of Moringa oleifera leaf extract. Khon Kaen Agriculture Journal, 47(Suppl. 1), 1533-1540. (in Thai)

De Caluwé, E., Halamová, K., & Van Damme, P. (2010). Tamarindus indica L. – A review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Afrika Focus, 23(1), 53-83.

Escalona-Arranz, J.C, Péres-Roses, R., Urdaneta-Laffita, I., Camacho-Pozo, M.I., Rodríguez-Amado, J., & Licea-Jiménez, I. (2010). Antimicrobial activity of extracts from Tamarindus indica L. leaves. Pharmacognosy Magazine, 6(23), 242-247.

Escalona-Arranz, J.C., Perez-Roses, R., Rodríguez-Amado, J., Morris-Quevedo, H.J., Mwasi, L.B., Cabrera-Sotomayor, O., Machado-Garía, R., Fong-Lórez, O., Alfonsa-Castillo, A., & Puente-Zapata, E. (2016). Antioxidant and toxicological evaluation of a Tamarindus indica L. leaf fluid extract. Natural Product Research, 30(4), 456-459.

Fabiyi, J.P., Kela, S.L., Tal, K.M., & Istifanus, W.A. (1993). Traditional therapy of dracunculiasis in the state of Bauchi-Nigeria. Dakar Medical, 38(2), 193–195.

Jansuna, S., Charoensup, L., Jirakiattikul, Y., & Harakotr, B. (2010). Effects of drying temperatures and times on antioxidant contents and their activities of Centella asiatica (L.) Urb. leaves. Thai Science and Technology Journal, 28(12), 2261-2272. (in Thai)

Kang, D.G., Yun, C.K., & Lee, H.S. (2003). Screening and comparison of antioxidant activity of solvent extracts of herbal medicines used in Korea. Journal of Ethnopharmacology, 87(2-3), 231-236.

Kuddus, S.A., Bhuiyan, M.I., Subhan, N., Shohag, M.H., Rahman, A., Hossain, M.M., Alam, M.A., & Khan, F. (2020). Antioxidant-rich Tamarindus indica L. leaf extract reduced high-fat diet-induced obesity in rat through modulation of gene expression. Clinical Phytoscience, 6(68), 1-13.

Leng, L.Y., binti Nadzri, N., bin Shaari, A.R., & Yee, K.C. (2017). Antioxidant capacity and total phenolic content of fresh, oven-dried and stir-fried tamarind leaves. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 5(3), 282-287.

Lu, J., Wang, X., Zhang, C., Ma, Y., & Zhao, X. (2015). Effect of drying temperature on qualities of mint. 5th International Conference on Advanced Engineering Materials and Technology (AEMT 2015), 958-962.

Mbaye, A.I., Gueye, P.M., Fall, A.D., Kane, M.O., Badji, K.D., Sarr, A., Diattara, D., & Bassene, E. (2017). Antioxidative activity of Tamarindus indica L. extract and chemical fractions. African Journal of Biochemistry Research, 11(2), 6-11.

Meher, B., & Dash, D.K. (2013). Antioxidant and antimicrobial properties of Tamarindus indica L. International Journal of Phytomedicine, 5(3), 322-329.

Niamnuy, C., Charoenchaitrakool, M., Mayachiew, P., & Devahastin, S. (2013). Bioactive compounds and bioactivities of Centella asiatica (L.) Urban prepared by different drying methods and conditions, Drying Technology, 31(16), 2007-2015.

Nordeide, M.B., Hatløy, A., Følling, M., Lied, E., & Oshaug, A. (1996). Nutrient composition and nutritional importance of green leaves and wild food resources in an agricultural district, Koutiala, in southern Mali. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 47(6), 455-468.

Oroian, M., & Escriche, I. (2015). Antioxidants: Characterization, natural sources, extraction and analysis. Food Research International, 74, 10-36.

Padalia, H., Moteriya, P., & Chanda, S. (2015). Phytochemical analysis and effect of solvents on antibacterial activity of Tamarindus indica leaf and stem. International Journal of Current Engineering and Technology, 5(4), 2716-2721.

Orapin, C. (2005). Food Preservation. Bangkok: Faculty of Science, Ramkhamhaeng University.

Ramchander, T., Rajkumar, D., Sravanprasad, M., Goli, V., & Dhanalakshmi, C.H., (2012). Antidiabetic activity of aqueous methanolic extracts of leaf of Tamarindus indica. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 4(1), 5–7.

Razali, N., Mat-Junit, S., Abdul-Muthalib, A.F., Subramaniam, S., & Abdul-Aziz, A. (2012). Effects of various solvents on the extraction of antioxidant phenolics from the leaves, seeds, veins and skins of Tamarindus indica L. Food Chemistry, 131(2), 441-448.

Samina, K. K., Shaikh, W., & Shahzadi, S. (2008). Chemical constituents of Tamarindus indica medicinal plant in Sindh. Pakistan Journal of Botany, 40(6), 2553–2559.

Shahidi, F., & Zhong, Y. (2015). Measurement of antioxidant activity. Journal of Functional Foods, 18, 757-781.

Sravanthi, T., Waghray, K., & Subba R.D. (2017). Phytochemical screening and anti–microbial and anti–oxidant studies of dehydrated tender tamarind (Tamarindus indica) leaves. International Journal of Food Science and Nutrition, 2(1), 62–64.

Thai Industrial Standards Institute. (2015). Thai Community Product Standard 136: Dried fruits and vegetables. 1-6. (in Thai)

von Elbe, J.H., & Schwartz, S.J. (1996). Colorants. In O.R. Fennema. (Eds.), Food Chemistry. (pp. 651-722). New York: Marcel Dekker, Inc.

Wanderley, R.O.S., de Figueirêdo, R.M. F., Queiroz, A.J.M., Santos, F.S., Silva, A.P.F., Paiva, Y.F., Moura, H.V., Silva, E.T.V., Carvalho, A.J.B.A., Lima, M.S., Campos, A.R.N., Gregório, M.G., & de Lima A.G.B. (2023). Effect of drying temperature on antioxidant activity, phenolic compound profile and hygroscopic behavior of pomegranate peel and seed flours. LWT-Food Science and Technology, 189, 1-9.

Downloads

Published

2024-05-28