ผลของความเข้มข้นของอาหารต่อการเติบโตและการรอดชีวิตของไรน้ำนางฟ้าไทย (Branchinella thailandensis Sanoamuang, Saengphan and Murugan)

Effect of Food Concentrations on Growth and Survival of the Fairy Shrimp Branchinella thailandensis Sanoamuang, Saengphan and Murugan

Authors

  • นุกูล แสงพันธุ์
  • ลออศรี เสนาะเมือง

Keywords:

ไรน้ำนางฟ้า , Branchinella thailandensis , สไปรูไลนาผง, fairy shrimps, Chlorella sp., Spirulina powder

Abstract

ศึกษาผลของความเข้มข้นของอาหารต่อการเติบโตและการรอดชีวิตของไรน้ำนางฟ้าไทย โดยทำการทดลองเลี้ยงไรน้ำนางฟ้าไทยที่มีอายุแตกต่างกัน (1-5, 6-10 และ 11-20 วัน) โดยให้อาหารแยกทีละชนิด (สาหร่ายคลอเรลลา รำละเอียด สาหร่ายสไปรูไลนาผง) ที่มีความเข้มข้นแตกต่างกัน นอกจากนั้นได้ทดลองให้อาหารผสมของทั้งสามชนิดในอัตราส่วนที่แตกต่างกันด้วย ในแต่ละการทดลองใช้ตัวอ่อนไรน้ำนางฟ้าระยะนอเพลียสที่มีอายุ 1 วันจำนวน 20 ตัว (3-4 ซ้ำ) เลี้ยงในถังพลาสติกที่มีน้ำประปาปริมาตร 2 ลิตร โดยใช้ระบบน้ำนิ่งที่มีการเปลี่ยนถ่ายน้ำและมีการเติมอากาศเล็กน้อย ผลการศึกษาพบว่าทั้งคลอเรลลา หรือรำละเอียดสามารถใช้เป็นอาหารเลี้ยงไรน้ำนางฟ้าได้ดีโดยที่ไม่ต้องผสมกับอาหารชนิดอื่น ปริมาณที่เหมาะสมสำหรับใช้เลี้ยงไรน้ำนางฟ้าอายุ 1-5 วัน และ 11-20 วัน คือ 1x106 เซลล์คลอเรลลาต่อมิลลิลิตร และ 1.6 มิลลิกรัมน้ำหนักแห้งของรำละเอียดต่อตัว และปริมาณที่เหมาะสมที่อายุ 6-10 วัน คือ 2x106 เซลล์คลอเรลลาต่อมิลลิลิตร และ 2.4 มิลลิกรัมน้ำหนักแห้งของรำละเอียดต่อตัว ส่วนปริมาณที่เหมาะสมของสไปรูลินาผงสำหรับเลี้ยงไรน้ำนางฟ้าอายุ 1-5 วัน คือ 0.8 มิลลิกรัมน้ำหนักแห้งต่อตัว สำหรับสัดส่วนของอาหารทั้งสามชนิดเมื่อใช้เป็นอาหารผสมที่มีผลทำให้ไรน้ำนางฟ้ามีการรอดชีวิตสูงกว่าสัดส่วนอื่นคือ คลอเรลลา 50-70% ของความเข้มข้นที่เหมาะสม และอาหารผสมที่ใช้อาหารทั้งสามชนิดร่วมกัน  A number of experiments were conducted to assess the suitability of three food sources (Chlorella sp., rice bran and Spirulina powder) on growth and survival of the fairy shrimp Branchinella thailandensis Sanoamuang, Saengphan and Murugan at different ages and various concentrations. Each experiment, 20 individuals of 1-day old nauplii of the fairy shrimp were reared in a circular plastic container containing 2 l of dechlorinated tap water with 3-4 replications. All experiments were conducted in a static/renewal culture system with gentle aeration. The results showed that Chlorella sp. and rice bran alone are suitable for feeding the fairy shrimp as a mono-diet. Optimal concentrations were 1x106 cells Chlorella sp. ml-1 and 1.6 mg rice bran dry weight individual-1 at day 1-5 and 11-20, and 2x106 cells Chlorella sp. ml-1 and 2.4 mg rice bran dry weight individual-1 at day 6-10. The optimal food concentration of Spirulina powder was 0.8 mg dry weight individual-1 at day 1-5. In general, the combination of Chlorella sp. at 50-70% of optimal concentrations with rice  bran or/and Spirulina powder and the combination of 3 food sources gave a higher survival rate than any other ratios.

References

Ali, A. & Brendonck, L. (1995). Evaluation of agro-indrustrial wastes as diets for culture of the fairy shrimp Streptocephalus proboscideus (Frauenfeld, 1873) (Crustacea: Anostraca). Hydrobiologia, 298, 167-173.

Ali, A. & Dumont, H.J. (2002). Rice bran as a diet for culturing Streptocephalus proboscideus (Crustacea: Anostraca). Hydrobiologia, 486, 249-254.

Boonmak, P, Saengphan, N. & Sanoamuang, L. (2007). Biology and fecundity of two fairy shrimps, Streptocephalus sirindhornae Sanoamuang, Murugan, Weekers and Dumont and Branchinella thailandensis Sanoamuang, Saengphan and Murugan. KKU Research Journal, 12(2), 125-131.

Coutteau, P., Lavens, P. & Sorgeloos, P. (1992). The use of manipulated bakerûs yeast as an algal substitute for the laboratory culture of Anostraca. Hydrobiologia, 234, 25-32.

De Walsche, C., Mertens, J. & Dumont, H.J. (1991). Observation on temperature optimum, cyst production, and survival of Streptocephalus proboscideus (Frauenfeld, 1873) (Crustacea: Anostraca). Hydrobiologia, 212, 21-26.

Hildrew, A.G. (1985). A quantitative study of the life history of a fairy shrimp (Branchiopoda: Crustacea) in relation to the temporary nature of its habitat, a Kenyan rain pool. Journal of Animal Ecology, 54, 99-110.

Lavens, P. & Sorgeloos, P. (1991). Production of Artemia in culture tanks. In R.A. Browne, P. Sorgeloos & C.N.A. Trotman (eds.). Artemia Biology (pp 317-350). CRC press, Florida.

Maeda-Martinez, A.M., Obregon-Barboza, H. & Dumont, H.J. (1995). Laboratory culture of fairy shrimps using baker’s yeast as basic food in a flow-through system. Hydrobiologia, 298, 141-159.

Mura, G., Fancello, G. & Di Giuseppe, S. (2003). Adaptive strategies in populations of Chirocephalus diaphanous (Crustacea, Anostraca) from temporary waters in the Reatine Apennines (Central Italy). Journal of Limnology 62, 35-40.

Saengphan, N., Shiel, R.J. & Sanoamuang, L. (2005). The cyst hatching pattern of the Thai fairy shrimp, Branchinella thailandensis Sanoamuang, Saengphan & Murugan, 2002 (Anostraca). Crustaceana, 78(5), 513-523.

Downloads

Published

2024-06-20