ภูมิแพ้ต่ออาหารทะเล

Seafood allergy

Authors

  • ทวีลาภ ตั๊นสวัสดิ์

Keywords:

ภูมิแพ้อาหารทะเล, โรคภูมิแพ้ที่เกิดจากอาหาร , seafood allergy, food allergy

Abstract

ปัจจุบันมีการผลิตและการบริโภคอาหารทะเลมากขึ้น ส่งผลให้คนภาวะภูมิแพ้ต่ออาหารทะเลมากขึ้นทั้งต่อ ผู้บริโภคและผู้ที่ประกอบอาชีพเกี่ยวกับอาหารทะเล สารก่อภูมิแพ้จากอาหารทะเลเข้าสู่ร่างกายได้หลายทางตั้งแต่การรับประทานอาหาร การสัมผัสทางผิวหนัง และการสูดดมเข้าทางระบบการหายใจทำให้เกิดอาการผิดปกติของร่างกายได้หลายระบบ ทั้งที่เป็นแบบปฏิกิริยาที่อาศัย IgE หรือไม่อาศัย IgE การแพ้อาหารทะเลชนิดหนึ่งมีความเสี่ยงที่จะแพ้อาหารทะเลอีกชนิดหนึ่งที่อยู่ใน phylum เดียวกันได้การวินิจฉัยต้องอาศัยข้อมูลจากประวัติ การตรวจร่างกาย และการทดสอบพิเศษเพิ่มเติม การหลีกเลี่ยงอาหารทะเลที่แพ้เป็นการป้องกันที่สำคัญที่สุดนอกเหนือจากการรักษาตามอาการเมื่อได้รับสารก่อภูมิแพ้ ในอนาคตการรักษาด้วยวิธี Immunotherapy อาจจะมีประสิทธิภาพในการรักษาภาวะภูมิแพ้ต่ออาหารทะเลให้หายได้  Increasing production and consumption of seafood products nowadays have resulted in more frequent reports of seafood allergy to both consumers and seafood processing workers. Seafood allergens entered human body by ingestion, respiratory droplets inhalation or direct skin contact affecting several organs through IgE mediated or non-IgE mediated reactions. Seafoods in the same phylum increased the risk of allergen crossreactivity. Diagnosis required data from patient history, physical examination and special investigations. Allergen avoidance is the most important preventive measures besides symptomatic treatment after allergen exposure. In the future, immunotherapy may be effective in curative treatment for seafood allergy.

Downloads

Published

2023-12-20