ปัจจัยความสำเร็จที่มีผลต่อศักยภาพการแข่งขันในตลาด AEC สำหรับผู้ประกอบการ SMEs กลุ่มอุตสาหกรรมอาหารแปรรูป ในเขตกรุงเทพมหานครและปริมณฑล

Authors

  • จิตรลดา ตรีสาคร
  • กฤษดา เชียรวัฒนสุข

Keywords:

ปัจจัยความสำเร็จ, ศักยภาพการแข่งขัน, ตลาด AEC, ผู้ประกอบการ, SMEs, อุตสาหกรรมอาหารแปรรูป

Abstract

          การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยความสำเร็จที่มีผลต่อศักยภาพการแข่งขันในตลาด AEC สำหรับผู้ประกอบการ SMEs กลุ่มอุตสาหกรรมอาหารแปรรูป ในเขตกรุงเทพมหานครและปริมณฑล กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ในการวิจัยครั้งนี้เป็นผู้ประกอบการ SMEs กลุ่มอุตสาหกรรมอาหารแปรรูป ในเขตกรุงเทพมหานครและปริมณฑล จำนวน 350 คน โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือที่ใช้ในการเก็บรวบรวมข้อมูล สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลได้แก่ สถิติเชิงพรรณนาซึ่งประกอบด้วยค่าความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย และค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน และสถิติเชิงอนุมานประกอบด้วยการวิเคราะห์การถดถอยพหุคูณ แบบขั้นตอนโดยมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .05            The research aimed to study successive factors affecting SMEs entrepreneurs’ competitiveness in the AEC market in food processing industry in Bangkok and metropolitan area. A survey questionnaire was a tool for data collection. 350 samples were collected from the entrepreneurs of SMEs in Bangkok and its vicinities. Data analysis was based on descriptive statistics including frequency, percentage, mean and standard deviation; and inferential statistics including stepwise multiple linear regression at the significant level of .05.          The results indicated that external successive factors including social and culture; economics; politics and governance; and technology, and internal successive factors including distribution and marketing, service, procurement, infrastructure and human resource management had an influence on competiveness strategies in AEC market for SMEs entrepreneurs in food processing industry. In addition, competiveness strategies including differentiation, networking, cost leadership and customer relationship had an influence on business performance in AEC market for SMEs entrepreneurs in food processing industry in the statistically significant level as of 0.05.

Downloads