ฤทธิ์การยับยั้งเอนไซม์ไซโตโครม พี 450 3A4 ของน้ำสมุนไพรและน้ำผลไม้ไทย
Keywords:
ไซโตโครมพี-450, เอนไซม์, น้ำผลไม้Abstract
เอนไซม Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) เปนเอนไซมที่พบมากที่ตับ ทําหนาที่สําคัญในการยอยสลายยาประมาณ 30% ของยาที่วางขายในปจจุบัน เนื่องดวยการรับประทานพืชสมุนไพรหรือผลไมควบคูกับยา ทําใหเกิดอันตรกิริยาระหวางยากับพืชสมุนไพร เพราะสารสมุนไพรออกฤทธิ์ยับยั้งการทํางานของเอนไซม CYP3A4 สงผลกระทบตอการยอยสลายยาทําใหการรักษา ไมมีประสิทธิภาพ งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงคเพื่อศึกษาฤทธิ์ของน้ำสมุนไพรและน้ำผลไมไทยที่นิยมรับประทานตอการทํางานของเอนไซม CYP3A4 บริสุทธิ์ที่ไดจากการแสดงออกในระบบแบคทีเรียในหลอดทดลอง โดยพบวา ที่ความเข้มข้น 10% v/v น้ำขิงและน้ำมะเฟืองลดการทำงานของเอนไซม CYP3A4 ไดถึง 80% รองลงมาคือ น้ำทับทิม น้ำส้มเชง น้ำมะนาว และน้ำส้มเขียวหวาน (ลด 60-80%) ตามลําดับ แสดงใหเห็นวา ควรที่จะระมัดระวังในการรับประทานยารักษาโรคที่ถูกยอยสลายดวยเอนไซม CYP3A4 รวมกับพืชสมุนไพรและผลไมไทยขางตน เพื่อปองกันผลขางเคียงที่อาจเกิดขึ้นได The liver specific Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) enzyme plays an important role in metabolism of more than 30% of pharmaceutical drugs. However, inhibition of CYP3A4 activity by herbal or fruit constituents, the herb-drug interaction, could lead to various unpredicted side effects. In this study, the effect of popularly used herb and fruit juices were investigated on bacterially expressed and purified CYP3A4 enzyme in vitro. The remaining activities of CYP3A4 enzyme (testosterone 6ß-hydroxylation activity) at 10% v/v concentration of Thai herbs and fruit juices were determined. Among tested plant extracts (Anova, p-value < 0.05), Zingiber officinale and Averrhoa carambola juices could potently inhibit the human CYP3A4 by 80%, followed by Punica granatum, Citrus reticulate, Citrus aurantifolia and Citrus sinensis juices, (60-80%) respectively. According to the results, co-treatment of diseases by mentioned Thai herbs and fruit juices with pharmaceutical drug should be in caution, as the herb-drug interaction may lead to unpredictable outcome of treatment.Downloads
Issue
Section
Articles