การผลิตเมล็ดเทียมจากชิ้นส่วนข้อของหญ้าหวาน

Authors

  • กิตติศักดิ์ โชติกเดชาณรงค์

Keywords:

เมล็ดสังเคราะห์, อัลจิเนต, การเก็บรักษา

Abstract

          การผลิตเมล็ดเทียมจากชิ้นส่วนข้อของหญ้าหวานโดยการศึกษาผลของน้ำตาลซูโครส และอุณหภูมิในการเก็บเมล็ดเทียมต่อการงอกและการเจริญเติบโตของยอดหญ้าหวาน โดยชิ้นส่วนข้อจะถูกแช่ในอาหารเหลวสูตร MS ที่เติมน้ำตาลซูโครสความเข้มข้นต่างๆ ร่วมกับโซเดียมอัลจิเนตความเข้มข้น 2% ในการผลิตเมล็ดเทียม แล้วนำไปเก็บที่อุณหภูมิ 10 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 7 วัน จากนั้นนำเมล็ดเทียมที่ได้ไปเลี้ยงในอาหารวุ้น สูตร MS ที่อุณหภูมิ 25±2 องศาเซลเซียส ให้แสงเป็นเวลา 16 ชั่วโมงต่อวัน เป็นเวลา 4 สัปดาห์พบว่าน้ำตาลซูโครสความเข้มข้น 1% เหมาะสมสำหรับการงอก และการเจริญเติบโตของยอด จากนั้นจงทดสอบการเก็บเมล็ดเทียมในอุณหภูมิต่างๆ เป็นเวลา 7 วัน ก่อนนำไปเลี้ยงบนอาหารวุ้นสูตร MS เป็นเวลา 4 สัปดาห์พบว่าเมล็ดเทียมที่เก็บในอุณหภูมิ 0 องศาเซลเซียสมีอัตราการงอกสูงที่สุด 80%           This study describes the investigation on the artificial seed production from nodal explants of Stevia rebaudiana Bertoni with focus on effects of sucrose concentrations and storage temperatures on germination and growth and development of shoot. Nodal explants were encapsulation by immersion in liquid MS medium supplemented with different concentration of sucrose and 2% sodium alginate. The artificial seeds were kept in refrigerator at 10 °C for 7 days before cultured on agar MS medium at 25 °C and 16 hours of light per day for 4 weeks. It was found that 1% sucrose was the optimum concentration for germination and growth and development of shoot. Then, artificial seeds (with 1% sucrose) were stored at different temperatures for 7 days before cultured on agar MS medium for 4 weeks. Artificial seeds stored at 0 °C showed the highest of germination rate 80%

Downloads