การศึกษาผลผลิตของสาหร่ายพวงองุ่น (Caulerpa lentillifera J. Agardh) ที่เลี้ยงด้วยน้ำหมักมูลไส้เดือนดินในระบบปิด

Study of Sea Grapes Seaweed (Caulerpa lentillifera J. Agardh) Production by Using Vermicompost Extracts in Closed Culture System

Authors

  • พรพิมล พิมลรัตน์
  • ณัฐพล แซ่ตั้น
  • พัชราวลัย ศรียะศักดิ์
  • สุพันธ์ณี สุวรรณภักดี

Keywords:

สาหร่ายพวงองุ่น , การเจริญเติบโต , ยูเรีย , น้ำหมักมูลไส้เดือนดิน , ระบบปิด, Caulerpa lentillifera, growth, urea, vermicompost extracts, closed culture system

Abstract

การทดลองครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการนำน้ำหมักมูลไส้เดือนดินมาใช้เพาะเลี้ยงสาหร่ายพวงองุ่น (Caulerpa lentillifera J. Agardh) ด้วยระบบปิดเพื่อผลิตเป็นอาหารปลอดภัย โดยแบ่งออกเป็น 2 การทดลองคือ การทดลองที่ 1) ศึกษาการเจริญเติบโตของสาหร่ายพวงองุ่นที่เลี้ยงด้วยน้ำหมักมูลไส้เดือนดินและปุ๋ยยูเรียในระบบปิดที่มีความเข้มแสง 3,000 Lux แบ่งออกเป็น 4 ชุดการทดลองๆ ละ 3 ซ้ำ คือ ชุดการทดลองที่เลี้ยงด้วยน้ำทะเล (ชุดควบคุม) ชุดที่เติมน้ำหมักมูล ไส้เดือนดิน ชุดที่เติมเติมปุ๋ยยูเรีย และชุดที่เติมน้ำหมักมูลไส้เดือนดินร่วมกับปุ๋ยยูเรีย ทดลองเลี้ยงสาหร่ายพวงองุ่นน้ำหนัก เริ่มต้น 200 กรัม และความยาวช่อ 3 เซนติเมตร ในน้ำทะเลความเค็ม 30-35 ส่วนในพันส่วน เป็นระยะเวลา 8 สัปดาห์ ผลการศึกษาพบว่า สาหร่ายพวงองุ่นชุดที่เลี้ยงด้วยน้ำหมักมูลไส้เดือนดินร่วมกับปุ๋ยยูเรียให้ผลดีที่สุด โดยมีน้ำหนัก 405.33±4016 กรัม และความยาวของช่อ 8.58±0.02 เซนติเมตร มีค่าสูงที่สุดแตกต่างอย่างนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) เมื่อเปรียบเทียบกับชุดการทดลองอื่นๆ การทดลองที่ 2) ศึกษาการเจริญเติบโตของสาหร่ายพวงองุ่นที่เลี้ยงในระบบปิดที่มีการเติมน้ำหมักมูลไส้เดือนดินและยูเรียด้วยความหนาแน่นต่างกัน คือ ที่น้ำหนักเริ่มต้น 200 300 400 และ 600 กรัมต่อน้ำ 15 ลิตร เลี้ยงสาหร่ายพวงองุ่นเป็นระยะเวลา 8 สัปดาห์ ผลการศึกษาพบว่า สาหร่ายพวงองุ่นในชุดการทดลองที่ 1 คือเพาะเลี้ยงด้วยน้ำหนักเริ่มต้น 200 กรัม มีน้ำหนักและความยาวของช่อสูงที่สุด น้ำหนักที่เพิ่มขึ้นคิดเป็น 104.6 เปอร์เซ็นต์ของน้ำหนักเริ่มต้น ดังนั้นการเลี้ยงสาหร่ายพวงองุ่น 200 กรัม ในระบบปิดด้วยน้ำหมักมูลไส้เดือนดินร่วมกับปุ๋ยยูเรีย จึงน่าจะเป็นอีกทางเลือกหนึ่ง สำหรับนำไปใช้เลี้ยงสาหร่ายพวงองุ่นเพื่อแก้ไขปัญหาในด้านของสภาพอากาศที่เปลี่ยนแปลงโดยเฉพาะในฤดูฝน ที่มีการเปลี่ยนแปลงความเค็มของน้ำทะเลและส่งผลต่อการผลิตสาหร่ายพวงองุ่นอย่างต่อเนื่อง  The purpose of this experiment was to study the results of the vermicompost extracts on the production of sea grapes seaweed (Caulerpa lentillifera J. Agardh) in closed culture system to produce safe food. The experiments were divided into two experiments. The first experiment was to investigate the effect of different fertilizers on the growth of seaweed in the closed system with a light intensity of 3,000 Lux. The experimental design used in this study was 4 treatments and 3 replications. These four treatments were seawater experiment set (control unit), adding vermicompost extracts, adding urea, and adding vermicompost extracts together with urea. C. lentillifera was trialed with the initial weight starting at 200 g and thallus length starting at 3 cm in the salinity of seawater of 30-35 part per thousand for the total period of 8 weeks. The results showed that the seaweed in the vermicompost extracts together with urea produced the highest increasing yield (average weight of 405.33±4.16 g and thallus length of 8.58±0.02 cm), significantly different (p <0.05) with the other experiments. The second experiment was to investigate the growth of seaweed cultured with vermicompost extracts with urea in the close system with different density consisted of: 200 (control), 300, 400 and 600 g of the initial weight per 15 liters of seawater for the total period of 8 weeks. The results showed that the initial weight starting at 200 g (control) yielded the highest average weight gain and thallus length. Weight gain reported for 104.6 percent of the initial weight. Therefore, culturing 200 g of the seaweed in a closed system with vermicompost extracts together with urea in 15 liters of seawater should be another option for culturing this seaweed in order to solve the problems caused by the climate change, especially in the rainy season. That can change the salinity of seawater and affect the production of the seaweed (C. lentillifera J. Agardh) continuously.

References

Arancon, N.Q., Edwards, C.A., Bierman, P., Metzger, J.D. & Lucht, C. (2005). Effects of vermicomposts produced from cattle manure, food waste and paper waste on the growth and yield of peppers in the field. Pedobiologia, 49, 297–306.

Atiyeh, R.M., Edwards, C. A., Subler, S. & Metzger, J. D. (2001). Pig manure vermicompost as a component of a horticultural bedding plant medium: Effects on physicochemical properties and plant growth. Bioresource Technol, 78, 11-20.

Germaley A.V., Nadporozhskaya, M. A., Popov, A.I., Chertov, O.G., Kovsh, N.V. & Gromova, O. A. (2001). Nonroot nutrition with vermicompost extracts as the way of ecological optimization. Germany: Springer Netherlands, Hannover.

Gutiérrez-Miceli, F.A., García-Gómez, R.C., Rincón-Rosales, R., Abud-Archila, María Angela, O. L., Cruz, M.J. & Dendooven, L. (2007). Formulation of a liquid fertilizer for sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) using vermicompost extracts. Bioresource Technology, 99(14), 6174-6180.

Ketma, C., Kaewsuralikhit, C., Suriyaphan, J., Limsuwan, C., Chuchird, N., Prasertsri, S., Thongphitak, D., & Hongrat, P. (2018). Factors affecting the growth of gut weed, Ulva intestinalis Linnaeus, in black tiger shrimp (Penaeus monodon) ponds. In Proceedings of 46th Kasetsart University Annual Conference: Fisheries (pp. 200-209). Thailand: Bangkok. (in Thai)

Kunawongdet, P. (2020). Biological Water Treatment in Recirculating Aquaculture System by Using Caulerpa lentillifera J Agardh. Burapha Science Journal, 25(2), 509-523. (in Thai)

Munlum, S. (2017). The Development of Playor (White Fish Sausage) Production Mixed with Green Caviars. Dusit Thani College Journal, 11(2), 17-30. (in Thai)

Phansawat, T. (2001). Biological removal of nitrogen and phosphorus. Bangkok: The Environmental Engineering Association of Thailand (EEAT). (in Thai)

Pimolrat, P., & Suksai, N. (2017). Culture and processing of sea grapes (Caulerpa lentillifera J. Agardh). Retrieved January 12, 2021, from https://chumphon.mju.ac.th/goverment/20111119104834_chumphon2/Doc_25630331091429_985188.pdf

Pimolrat, P., Monghit, A., Phetsut, W. & R Jaiyen, N. (2018). Effects of season on water qualities at Lamae coast, Lamae district, Chumphon Province. In Proceeding of the 6 th Marine Science Conference (pp. 785-795). Thailand: Chon Buri. (in Thai)

Pimolrat, P., Kanchana, T., Suksai, N. & Savangarrom, Y. (2019). Effects of commercial salt on growth of Sea grapes (Caulerpa lentillifera J. Agardh). Walailak Procedia. ST.11. (in Thai)

Priyawatae, S., Songsangjinda, P., Direkbusarakom, S., Tantichodok, P. & Chiayvareesajja, S. (2003). Optimum condition of environmental factors for growth of sea grape (Caulerpa lentillifera: J. Agardh). Thai fisheries gazette, 56(5), 443-448. (in Thai)

Pugdeepun, N. (2001). Growth rate and biochemical composition of Sea Grape, Caulerpa lentillifera J. Agardh. (Master’s thesis). Kasetsart University, Bangkok. (in Thai)

Ratana-arporn, P. & Chirapart, A. (2006). Nutritional evaluation of tropical green seaweeds Caulerpa lentillifera and Ulva reticulata. Kasetsart Journal of Natural Science, 40, 75-83. (in Thai)

Silapajarn, K., Tamtin, M., Chaisri, C., Lia-Thongkhom, N., Youpensook, K. & Keawprasert, T. (n.d.). Culture and processing of sea grape (Caulerpa lentillifera). Department of Fisheries: Phetchaburi Coastal Fisheries Research & Development Center. (in Thai)

Tancho, A. (2007). Earthworms. Thailand: National Science and Technology Development Agency, Pathum Thani. (in Thai)

Tejada M., Gonzalez J.L., Hernandez M.T. & Garcia, C. (2008). Agricultural use of leachates obtained from two different vermicomposting processes. Bioresource Technology, 99(14), 6228-6232.

Thongdet, E. (2010). Effects of nitrogen and phosphorus on growth and biochemical composition of the marine seaweeds Caulerpa, Ulva and Gracilaria. (Master’s thesis). Chulalongkorn University, Bangkok. (in Thai)

Trono, G.C. Jr. & Toma, T. (1993). Cultivation of the green alga Caulerpa lentillifera. In: Ohno, M. and Critchley, A. (Eds.) Seaweed cultivation and marine ranching. (pp. 17-23). Japan: JICA, Kanagawa.

Downloads

Published

2022-09-29