การหาสภาวะที่เหมาะสมของการสกัดด้วยเทคนิคไมโครเวฟร่วมของสารประกอบฟีนอลิกทั้งหมดจากเฉาก๊วย
Optimization of Microwave-Assisted Extraction of Total Phenolic Compounds from Mesona Chinensis Bentham
Keywords:
การสกัดโดยใช้เทคนิคไมโครเวฟร่วม , เฉาก๊วย, วิธีพื้นผิวตอบสนอง , การหาสภาวะที่เหมาะสม, microwave assisted extraction , Mesona chinensis Bentham , response surface method, optimizationAbstract
เฉาก๊วยนั้นเป็นอาหารที่นิยมกันอย่างแพร่หลายในประเทศจีนและเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ซึ่งเป็นที่รู้จักกันดีในฐานะ ที่เป็นทั้งอาหารหวานและเครื่องดื่มเพื่อสุขภาพ งานวิจัยนี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อหาสภาวะที่เหมาะสมในการสกัดสารประกอบ ฟีนอลิกโดยเทคนิคการสกัดแบบไมโครเวฟร่วมอิทธิพลของปัจจัยที่ศึกษาประกอบด้วยอัตราส่วนของตัวทำละลาย (น้ำกลั่น) ต่อวัตถุดิบ เวลาในการสกัด และกำลังไมโครเวฟ การออกแบบแฟกทอเรียล 2 ระดับ การออกแบบทางไต่ระดับสูงสุด และการออกแบบพื้นผิวการตอบสนองนำไปใช้และวิเคราะห์ทางสถิติเพื่อกำหนดสภาวะที่เหมาะสม การศึกษาพบว่าสภาวะที่เหมาะสม ในการสกัดสารประกอบฟีนอลิกทั้งหมดสูงสุด (69.70 ไมโครกรัมสมมูลของกรดแกลลิกต่อกรัมน้ำหนักตัวอย่างแห้ง) ที่อัตราส่วนของตัวทำละลายต่อวัตถุดิบ 435 มิลลิลิตรต่อกรัม เวลาในการสกัด 50 นาทีและกำลังไมโครเวฟ 450 วัตต์ งานวิจัยนี้ สามารถนำไปผลิตสารสกัดจากเฉาก๊วยที่มีคุณภาพซึ่งมีคุณสมบัติที่เป็นประโยชน์ต่อสุขภาพซึ่งสามารถนำมาใช้ในอุตสาหกรรมอาหารและยาจากสารสกัดจากผลผลิตทางการเกษตร Mesona chinensis Bentham is a popular food in China and Southeast Asia, known as a sweet treat and a healthy drink. The objective of this research was to determine the optimum conditions for extraction of phenolic compounds by microwave assisted extraction technique. The influence of the factors studied included ratio of solvent (distilled water) to raw material, extraction time and microwave power. The factorial 2 levels design, steepest ascent design and response surface design were applied and statistically analyzed to determine optimal conditions. The study found that optimum extraction conditions for total phenolic compounds were highest (69.70 µgGAE/g of dry weight) at ratio of solvent to raw material 435 ml/g, 50 min of extraction time and 450 watts of microwave power. This research can be applied to make quality grass jelly extract that has beneficial properties for health which can be applied in the food and pharmaceutical industries from agricultural product extracts.References
Banjong, K. & Katsuwan, P. (2018). Optimization of Microwave-assisted Extraction of Papaya Seed Oil by Response Surface Methodology. Srinakharinwirot University (Journal of Science and Technology), 76-88. (in Thai)
Chen, Y., Liao, M.-L., Boger, D.V., & Dunstan, D.E. (2001). Rheological characterisation of κ-carrageenan/locust bean gum mixtures. Carbohydrate Polymers, 117-124.
Hong R, Ting L, & Huijie W. (2017) Optimization of extraction condition for phytic acid from peanut meal by response surface methodology. Res Effic Technol, 3, 226-231.
Hosseini, S.S., Khodaiyan, F., & Yarmand, M.S. (2016). Optimization of microwave assisted extraction of pectin from sour orange peel and its physicochemical properties. Carbohydrate Polymers, 59-65.
Hung, Y. L., Hsieh, C.L., Yen, G.C. (2000). Protective Effect of Extracts of Mesona procumbens Hemsl. On DNA Damage in Human Lymphcytes Exposed to Hydrogen peroxide and UV irradiation, 747-754.
Narkprasom, K., Tanongkankit, Y., Saenscharoenrat, P., & Narkprasom, N. (2019). Optimization of Total Phenolic from Euphoria longana Lam. Seed by Microwave Assisted Extraction. Burapha Science Journal, 24, 48-63. (in Thai)
Nkhili, E., Tomao, V., Hajji, H.E., Boustani, E.E., Chemat, F., Dangles, O. (2009). Microwave-assisted Water Extraction of Green Tea Polyphenols. Phytochemical Analysis,408-415.
Potisate, Y. & Pintha, K. (2021). Optimum extraction condition and dehydration of lychee seeds extracts. Naresuan Phayao Journal, 105-115. (in Thai)
Sheu, S. Y., Liu, C. & Chiang, H. C. (1984). The hypoglycemic principle of Mesona procumbens and Ortheslphon staminens. T'ai-wan K'O Hsueh, 26-31.
Suedee, A. (2017). Microwave-Assisted Extraction of Active Compounds from Medicinal Plants. EAU Heritage Journal, 1-14. (in Thai)
Tangjitsitcharoen, S. & Jamchue, P. (2011). Reduction of Bubble Defects in Plastic Packaging Production Process. IE Network Conference, 171-175. (in Thai)
Terigar BG, Balasubramanian S, Boldor D. An analysis of the microwave dielectric properties of solvent-oil feedstock mixtures at 300–3000 MHz. Biores Technol., 2010,101,6510-6516.
Tungpradit, R. (2003). Study of Major Components in Water Extract of Mesona chinensis Benth. for Developing as Instant Product. (in Thai)
Yen, G.C. & Hung, C.Y. (2000). Effect of Alkaline and Heat Treatmrnt on Antioxidative Activity and Total Phenolics of Extraction from Hsian-tsao (Mesona procumbens Hemsl. Food Research International, 487-492.